10 rad, jak se nezbláznit už před Vánoci

Většina stromů už shodila listy a čas do Vánoc se pomalu krátí. Při každém mrknutí do kalendáře vás určitě napadá, co všechno musíte před Štědrým dnem stihnout. Nenechte se pohltit předvánočním stresem a zachovejte klid. Než zapálíte na adventním věnci první svíčku, všechno důležité si naplánujte. Sepište si harmonogram všech příprav, úklidu, shánění dárků i pečení. Kdo je připraven, není překvapen. Hlavně myslete na to, že kouzelná atmosféra Vánoc nestojí na dokonale vymydlené domácnosti. Ježíšek si zapomenutých šmouh na oknech určitě nevšimne ;)
Obrazek

Hoďte domácnost do gala. Je čas na předvánoční gruntování

Umýt okna, vytřídit nepotřebné věci a vydrhnout do lesku každý kout bytu. Tradiční úklidové šílenství je tu. Pokud chcete mít před Štědrým dnem opravdu naklizeno, začněte co nejdřív. Jestli nevíte, kde s předvánočním gruntováním začít, mrkněte do článku Jak na vánoční úklid. Inspiraci na jednotlivé fáze úklidu přinášíme tady:

Tlačí vás čas? Zapojte do práce ostatní

Máte pocit, že musíte maraton předvánočních příprav uběhnout sami? Máme dobrou zprávu, sami se udřít opravdu nemusíte.
Vánoční úklid - jak na to
  1. Delegujte úkoly i na ostatní členy rodiny. Některé domácí práce zvládnou obstarat i nejmenší členové vaší domácnosti.   

  2. Nechte úklid na profících a pozvěte si domů úklidovou firmu. V ušetřeném čase si odpočiňte u kosmetičky nebo kadeřníka.

Nechcete trávit hodiny u pečící trouby?

 

Vsaďte na sladké šampiony, kteří mají ve vaší rodině největší úspěch. Vyberte si třeba tři nejoblíbenější druhy a ty upečte.

Nebo zkuste nepečené cukroví, které je hned hotové. Inspiraci najdete v tipech na vánoční dobroty, které si zamiluje celá rodina.

Je tu ještě jedno elegantní řešení. Šetřete svůj čas a cukroví si objednejte na zakázku. Stačí ho pak doma jen hezky naservírovat.

Napište si seznam, komu a co chcete darovat

Virtuální doba s sebou přináší jednu velkou výhodu. Spousta dárků se dá pořídit, aniž byste vytáhli paty do přeplněných obchodních center. Nemusíte se tlačit v davech a čekat dlouhé minuty ve frontách u kasy. Nakupujte pohodlně online.
Vánoční dárky - seznam - Království TianDe

Co se dobře nakupuje přes internet

Tip

Nákupy on-line raději neodkládejte

Dopravci mají v prosinci pořádně napilno a čas dodávek se může zpozdit. Mohlo by se vám tak lehce stát, že Ježíšek s dárky zaklepe na dveře až po Vánocích.
Balení vánočních dárků - Království TianDe

Necháváte si balení dárků na noc před Štědrým večerem? Zkuste to letos jinak

Balte nakoupené dárečky průběžně. Pokud nemáte dostatek trpělivosti nebo času na jejich balení, zjednodušte si práci. Pořiďte si dárkové tašky a krabičky. Nebo přemluvte kamarády, které to baví a jde jim balení dárků pěkně od ruky.

Zkuste letos šetřit lesy. Pořiďte si vánoční stromeček na víc sezón

Kromě ochrany přírody má stromek na víc sezón další nesporné výhody. Odpadne vám každoroční obíhání zahradnictví a shánění toho nejlepšího exempáře. 
 
  1. Parádní vánoční jehličnan dneska seženete i v umělé verzi, která je od živého k nerozpoznání. Umělý stromek pak nemusíte na Tři krále ani odstrojovat, dá se uskladnit na další rok ozdobený. 
  2. Nebo dejte přednost živému kousku v květináči. Z jeho krásy a vůně se můžete těšit i po Vánocích. Až přejdou mrazíky, vyndejte ho na balkon nebo do zahrady. Tam nadělá ještě hromadu parády.

Vytvořte si organizér dekorací 

Rok, co rok je to stejné. Pokaždé prohledáváte všechny kouty bytu, kam jste si odložili mikulášskou čepici, sváteční prostírání, ozdoby na stromek nebo svíčky. A jako tradičně se vám nedaří najít nic z toho, co právě potřebujete. Usnadněte si každoroční pátrací akci. Skvělou a praktickou vychytávkou jsou úložné boxy, kde budete mít všechny důležité věci tematicky rozdělené.
Tip

“Já mám všechny rekvizity na období Adventu a Vánoc rozdělené do krabic. Pak vždycky vytáhnu, co se mi zrovna hodí. Propriety na adventní kalendář, dekorace na věnec, mikulášskou výzdobu nebo potřeby na sváteční stolování, zdobení stromečku a k balení dárků” Iva K.

Na adventní kalendář

  • sáčky na překvapení
  • kolíčky
  • razítka
  • provázek
  • větev na zavěšení

Na balení dárků

  • balicí papír
  • obálky a dárkové tašky
  • lepicí a dekorační pásky
  • Provázky a stužky
  • cedulky a samolepky

Na zdobení stromku

  • stojánek
  • ozdoby
  • háčky
  • světelný řetěz

Na sváteční stůl

  • ubrus a prostírání
  • mini dekorace
  • svícen
  • jmenovky
Návod na výrobu adventního kalendáře - Království tianDe

Překvapte své blízké osobitým adventním kalendářem. Vyrobte ho sami

Kdo by nemiloval tuhle tradici. 24 balíčků s překvapením má zpříjemnit dlouhé čekání na Ježíška. Nápaditých adventních kalendářů je na trhu celá řada. Buď sáhnete po jistotě, nebo ho pro své blízké vyrobíte sami. Přichystat originální adventní kalendář není nic složitého. Stačí vám k tomu papírové sáčky, kolíčky, ozdobná razítka nebo samolepky, provázek a větvička na zavěšení. Do pytlíčků pak můžete zabalit, co se vám zlíbí.

Přichystejte se na Mikuláše a jeho partu

Připravte si pestrý mikulášský balíček. Nemusíte hned nakoupit tunu sladkostí, děti potěší ovoce, knížka i pastelky. Přihoďte i pár kousků uhlí. To jen jako takové malé tytyty, pokud zrovna nemáte doma rozené andílky ;)

Jestli plánujete pozvat tohle trio k sobě domů, naučte své potomky nějakou vtipnou básničku nebo písničku. Uvolní se tím atmosféra a děti si namísto děsivého strašidlení užijí fajn zábavu.

Tip

Nalaďte se na pohodovou a hřejivou vánoční atmosféru

Máme pro vás tip na vlastnoručně vyrobenou svíčku. Skvěle funguje i jako originální vánoční dárek pro kamarády a kolegy.
Vánoční relax - Království TianDe

Naordinujte si oddechový čas

Najděte si čas i na zábavu a relaxaci. Nechcete přeci na Štědrý den padnout vysílením. Vyražte do přírody, na adventní trhy, užijte si chvíle pro sebe ve zkrášlovacím salonu nebo si dejte sraz s přáteli na skleničku.

Užijte si kouzelný advent s rodinou a s přáteli. Kam vyrazit v prosinci?

  • Vezměte celou rodinu a užijte si společně slavnostní rozsvícení vánočního stromku. Nezapomeňte si taky rozbalit první adventní překvapení.
  • Single dívky zpozorněte, tahle tradice patří vám. 4. prosince vyražte do přírody pro větvičku ovocného stromu. Když vám Barborka ve váze do Štědrého dne vykvete, máte reálnou šanci na vdávání. 
  • 5. prosince chodí po domech Mikuláš s Andělem a čerty. Pokud nejste zastánci strašení malých capartů, nemusíte je zvát přímo do svého bytu. Čertí večírek berte jen jako zábavu a vydejte se s rodinou za touhle partou ven do ulic. 
  • Každou neděli v prosinci se konají adventní trhy. Je to ideální místo a příležitost k setkávání s přáteli i rodinou. Vychutnejte si adventní punč a nasajte plnými doušky kouzelnou předvánoční atmosféru.
  • Když to počasí dovolí, omeťte prach z ledních bruslí a vyražte se vyřádit na kluziště. Pohyb na čerstvém vzduchu vám vyžene stres z hlavy.
  • Potkejte se na začátku prosince se širší rodinou a louskejte společně ořechy. Na pečení cukroví budete mít připravenou slušnou zásobu.
  • Uspořádejte odpolední workshop na pečení perníčků pro rodiče i děti. Ať si každý přinese těsto, vykrajovátka a pusťte se do pečení společnými silami. 
  • Domluvte si s kamarádkou výlet do vánočně vyzdobeného města, kde se kromě kávy a dortu porozhlédnete i po hezkých šatech na Štědrý den. 
Tip

Vraťte se k tradici posílání vánočních pohlednic

E-mail a SMS s vánočním přáním už dneska nikoho nepřekvapí. Pošlete letos svým známým klasickou pohlednici. Vlastnoručně napsaná kartička s pozdravem je sice maličkost, ale o to víc potěší.
Užijte si adventní čas v pohodě a plné síle. Ať vám to čekání na Ježíška rychle uteče :)