Tipy na vánoční dobroty, které si zamiluje celá rodina

Vánoce nejsou jen dárky a stromeček. Je to čas setkávání s přáteli a rodinou. Chvíle, kdy se můžeme sejít u jednoho stolu a společně si užít jedinečnou sváteční atmosféru. Blýskněte se před návštěvou jako dokonalí hostitelé. Připravte slavnostní pohoštění, které hostům vykouzlí úsměv na tváři. S našimi tipy a recepty budete za mistra teplé i studené vánoční kuchyně. I když třeba nejste ve vaření a pečení úplní profíci.
Obrazek

Jednohubky nikdy neurazí

Tahle klasika nejspíš nechybí na žádném svátečním stole. Dají se připravit naslano i nasladko, v tradiční variantě s pečivem i v odlehčené verzi bez něj. Buďte ve zdobení kreativní a zkuste je letos trochu jinak. Fantazii se meze nekladou. Rohlíkem sice nic nezkazíte, ale je to trochu nuda. Vybrané dobroty servírujte třeba na paprice nebo plátku okurky. Spodky jednohubek můžete vykrojit i z různých druhů celozrnných chlebů. V očích hostů vám to přinese zaručený wow efekt.

7 kombinací, za které si od hostů vysloužíte pochvalu

Obrazek
  1. Paprika + tvarohová pomazánka s pažitkou + uzený losos + snítka kopru + kulička hroznového vína
  2. Kolečko okurky + měkký kozí sýr + losos v sezamu + rukola + kousek pomeranče
  3. Kolečko okurky + vajíčková pomazánka + mladé klíčky + ředkvička
  4. Mozzarella + cherry rajčátko + lístek bazalky + oliva
  5. Fíky + balkánský sýr + rukola + pár kapek balsamica + Prosciutto
  6. Celozrnný plátek pečiva + guacamole + chips parmezánu + mandarinka
  7. Plněná rolka: plátek okurky + schwarzwaldská šunka + sýr feta + balsamico + mango

Lososové kousky v sezamu a medu

Jaké by to byly Vánoce bez nějaké rybí speciality? Grilované kousky lososa v sezamovém kabátku si zamilují malí i velcí. Hodí se na jednohubky i do salátu a chutnají teplé i studené.
Losos v sezamu - recept - Království TianDe
Na lososa v sezamu budeme potřebovat:
    • 2 porce lososa bez kůže
    • 1 lžíce medu
    • 1 lžíce balsamica
    • 1 lžíce teriyaki omáčky (volitelné)
    • 1 lžíce olivového oleje
    • šťáva z půlky limety
    • mix sezamových semínek
Nejdříve si připravíme marinádu. Vyšleháme společně med, balsamico, teriyaki, olivový olej a limetkovou šťávu. Lososa si pokrájíme cca na 2 cm kostičky a ty naložíme do marinády. Necháme asi půl hodinky odpočívat. Kousky lososa přendáme do zapékací mísy, posypeme sezamem a pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
Tip

Kdo je vybaven, není překvapen. Okamžitá záchrana pro nečekané hosty

Mezi svátky se někdy stane, že vám na dvěře zaklepe nečekaná návštěva. I když v tu chvíli nemáte čerstvě napečeno, zachovejte klid. Nápadité pohoštění se dá naservírovat i do deseti minut.
1) Sázka na jistotu je obložený talíř. Naaranžujte na něj pestré druhy sýrů, kvalitních uzenin a proložte je pestrobarevnou zeleninou. 
2) Pořiďte si do zásoby různé oříšky, krekry, olivy a sušené ovoce. Ty stačí rozdělit do mističek a zobání k welcome drinku máte hotové.

Zapečené žampiony se sýrem

Zapečené žampiony jsou výbornou pochoutkou za tepla i za studena. Podáváme je ozdobené lístkem čerstvé bazalky.
Plněné žampiony - sváteční pohoštění - Království TianDe
Co si připravíme na zapečené žampiony: 
    • 20 menších žampionů
    • olivový olej na pomazání
    • 100 g slaniny
    • 1 jarní cibulka
    • 100 g tvrdého kozího sýra
    • čerstvý tymián
    • 4 cherry rajčátka
    • olivy
    • sůl a pepř podle chuti
Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, ty dáme stranou. Hlavičky rozložíme na plech s pečícím papírem a pomažeme olivovým olejem. Slaninu nakrájíme nadrobno a smícháme s nastrouhaným sýrem a nakrájenou cibulkou. Do směsi přidáme pokrájené nožičky žampionů, podle chuti okořeníme solí, pepřem a rozdrceným tymiánem. Směsí plníme žampiony, navrch dáme plátek cherry rajčátka nebo olivy a dáme péct do předem rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut při 180 °C.
Tip

Na chlebíček nebo jako dip. Pomazánky na sváteční tabuli nesmí chybět

Pomazánky jsou skvělé na chlebíčky, jednohubky i jako dipy k čerstvé a pečené zelenině. Stačí nakrájet mrkev, papriku, řapíkatý celer nebo salátovou okurku na hranolky a můžete podávat. Na pečení se pak nejvíc hodí batáty, celer a mrkev. Zeleninové hranolky rozložte na pečící papír, pokapejte olivovým olejem a pečte cca 20 minut při 180 °C.
Recept na guacamole a dýňovou pomazánku - Království TianDe

Lehký jogurtový dip

    • 250 ml plnotučného jogurtu
    • 3 rozmačkané stroužky česneku
    • sůl a pepř
    • 1 lžíce nasekané pažitky

Pomazánka z pečené dýně

    • 250 g dýně hokkaido
    • 50 g slunečnicových semínek
    • 3 lžíce olivového oleje
    • čerstvý tymián
    • 2 lžíce plnotučné smetany
    • 1 lžička soli
    • špetka pepře
    • 1 lžíce lahůdkového droždí
Očištěnou dýni zbavíme semínek, nakrájíme na měsíčky, posypeme tymiánem a zakapeme olivovým olejem. Pečeme cca 30 minut při 180 °C. Přendáme do mísy, osolíme, opepříme, přisypeme slunečnicová semínka a vše dohladka rozmixujeme. Dochutíme lahůdkovým droždím a zjemníme smetanou. Dýňová pomazánka je výborná teplá i studená.

Guacamole

    • 1 zralé avokádo
    • 80 g cherry rajčat
    • menší červená cibule
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 oloupaný stroužek česneku
    • šťáva z limety
    • podle chuti pepř a sůl
    • podle chuti čerstvý koriandr
Avokádo rozkrojíme a vyjmeme z něj pecku. Lžící vydlabeme dužinu, dáme do misky a vidličkou rozmačkáme. Rajčata a cibulku pokrájíme na drobno a smícháme s avokádem. Přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, na drobno nasekaný koriandr, šťávu z limety a okořeníme. Guacamole nejlépe chutná vychlazené.
Tip

Sladké pečení i nepečení

Málokdo si asi dokáže představit Vánoce bez vůně skořice, zázvoru, čokolády a vanilky. Na řadu proto přichází cukroví. My jsme trochu kouzlili a vymazlili jsme sladkosti i z vybraných tianDe ingrediencí. Nepotřebujete žádné speciální kulinářské dovednosti. Recepty jsou jednoduché a časově nenáročné. Do příprav bez obav zapojte i malé děti.
Zázvorové sušenky s čokoládou

Mandlové zázvorky

Z čeho budeme péct:
Zázvorové sušenky se skořicí a čokoládou
    • 200 g mandlové mouky
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • sáčky zázvorového nápoje
    • 100 g másla
    • 2 žloutky
    • 1 lžíce medu
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • půl lžičky skořice
    • 2 lžičky vanilkového aroma
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • na zdobení podle chuti 30 g bílé nebo tmavé čokolády
 
Co s tím vším uděláme:
 
  • Máslo se zázvorovým nápojem, žloutky, medem, citronovou šťávou a vanilkovým aroma utřeme do hladka.
  • Vmícháme mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a citronovou kůru.
  • Vypracujeme těsto, které necháme v chladničce cca hodinu odležet.
  • Rozdělíme na 28 stejných dílků, ze kterých v dlaních vyválíme kuličky.
  • Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem a stlačíme na placičky o průměru 5 cm. Skvěle k tomu poslouží razítko na sušenky nebo dno plechového hrnečku.
  • Pečeme 10 minut v předem rozpálené troubě na 160 °C - horkovzduch.
  • Upečené sušenky necháme vychladnout a zdobíme ve vodní lázni roztavenou čokoládou.
Tip

Rychlé sladké překvapení 

Nejste zrovna mistři ve sladkém pečení? To vůbec nevadí. I cukrovinky se dají připravit bez dlouhého postávání u pečící trouby. Takovou rychlovkou jsou třeba sušené švestky a datle, které jen naplníte svým oblíbeným ořechovým krémem a obalíte v roztavené čokoládě.
Nepečené proteinové kuličky

Mandlovo-kokosové proteinové kuličky

Proteinové cukroví
Co budeme potřebovat:
    • 50 g mletých mandlí
    • 50 strouhaného kokosu
    • 100 g kešu másla (nebo jemné mandlové)
    • 50 g medu
    • lžička vanilkového extraktu
    • 10 g (cca 1 PL) jahodového proteinového koktejlu
    • strouhaný kokos a čokoláda na obalení
Co s tím vším uděláme: 
 
  • Všechny suroviny smícháme dohromady.
  • Rozdělíme na 18 stejných kousků, ze kterých v dlaních vyválíme kuličky.
  • Necháme v chladničce 20 minut ztuhnout.
  • Polovinu kuliček obalíme v kokosu a zbývající polovinu v čokoládě.
  • Necháme odležet do druhého dne, aby se chutě lépe spojily.
Tip

A ještě jedna sladká tečka na konec. Horké ovoce se zázvorem a skořicí

Horké kořeněné ovoce skvěle doplní zmrzlinu, sladký koláč i grilovaný steak. Dá se připravit z manga, jablek, hrušek, pomerančů, borůvek i malin. Kombinovat můžete podle libosti.
 
Větší ovoce zbavte slupky a nakrájejte na kostičky, menší plody nechte v celku. Vložte do kastrůlku s nepřilnavým povrchem, podlijte trochou vody, přidejte zázvorový nápoj tianDe, skořici a hřebíček. Přiveďte k varu a za stálého míchání nechte dusit do změknutí. Podle chuti doslaďte medem nebo javorovým sirupem.
Přejeme dobrou chuť a ať se vám oslavy nejkrásnějších svátků v roce vydaří :)

Královské díky za tisíce vašich recenzí na Heurece

99%
zákazníků nás v dotazníku spokojenosti doporučuje na Heureka.cz. Celkem už máme přes 11 000 ověřených recenzí.
4.9 (z 5) je celkové hodnocení spokojenosti
Ověřeno zákazníky
Ověřeno zákazníky
Shop roku 2020 Shop roku 2020 finalista Shop roku 2019 Shop roku 2018 Shop roku 2017
Cena SHOP ROKU pro TianDe