Království-tianDe.cz

Proč se vyplatí spát jako dudek. Aneb Jak důležitý je spánek

26.08.23 729x přečteno

Až jednu třetinu života strávíme spánkem. Proč je pro tělo i mysl tak důležitý?

Sdílet



Proč se vyplatí spát jako dudek. Aneb Jak důležitý je spánek

jednu třetinu svého života strávíme spánkem. Zdá se vám to hodně? Nemělo by. Spánek je nesmírně důležitý. Během chvíle, kdy naše fantazie pracuje na plné obrátky a my bezbranně ležíme zachumlaní pod peřinou, navštíví naše tělo i mysl pomyslné lázně. Zpomalí se biologické hodiny, organismus čerpá síly, odpočívá jak naše psychika, tak i fyzická schránka. Berme spánek jako dar, ne jako nepříjemnou povinnost.

Je 8 hodin spánku hodně, nebo málo?

Nedostatek nočního odpočinku vede ke spánkové deprivaci. Spánková deprivace zase k problémům, které se dříve nebo později projeví na naší psychice i fyzičce. Neexistuje zlaté pravidlo délky spánku. Obecně ale platí, že člověk v produktivním věku by měl přes noc zahmouřit oči na zhruba 8 hodin. Pokud se k této hranici dlouhodobě neblížíme, zaděláváme si na kupu problémů.

Nedostatek spánku se podepisuje pod:

1. zvýšeným rizikem stresu

2. dloudobým vyčerpáním organismu

3. zvýšenou zátěží naší psychiky

4. omezením samoozdravných procesů

Spánek pod lupou. Co se s námi v noci děje

Spánek má 2 hlavní fáze. První z nich je takzvaná NREM, která má 4 stádia. Od pomalého a postupného usínání, kdy ještě vnímáme okolí, po hluboký deltový spánek. Další z fází se nazývá REM. Ztrácíme svalové napětí a naše oči se rychle hýbají (REM - z angl. rapid eye movement). Psychické procesy naopak startují. Sníme živě. Obě fáze se během noci několikrát střídají.

Nespavost a stres. Začarovaný kruh, který nás ubíjí

Stres je reakcí našeho těla nebo psychiky na nestandartní události. Události, které pro náš organismus znamenají změny v hormonálním, oběhovém i imunitním systému. Stres dlouhodobě zmenšuje schopnost dělení a regenerace buněk. O slovo se přihlásí i psychické problémy jako deprese, úzkost nebo nespavost. Ve stresu jsme nabití hormony, pro naše tělo je těžké usnout nebo mít kvalitní spánek. Rovnice ale platí i naopak. Nedostatek spánku vede ke stresu. Bludný kruh, ze kterého se těžko vystupuje.

Účinnou pomocí proti chronické nespavosti můžou být postupy tradiční čínské medicíny. Akupunktura a akupresura znamenají alternativní léčbu nespavosti prostřednictvím stimulací různých částí těla.

Dopřejme si zdravý spánek. Řekněme si o pomoc přírodě

Prolomit začarovaný kruh v podobě stresu a nedostatku spánku můžeme i díky doplňkům stravy, které sází na generacemi prověřenou sílu bylinek. Meduňka lékařská je “přírodní náplastí”, která působí proti stresu, přináší psychickou úlevu a posiluje spánek. Konejšivě léčivou sílu této bylinky znaly už naše babičky. Srdečník obecný pak přináší podporu především pro naše srdce.

Meduňka je přírodní psycholog

Meduňka lékařská, kterou charakterizuje její citronová vůně, je oblíbenou bylinkou všech fytoterapeutů. Využívají se její čerstvé nebo sušené listy a nať.

  • zklidňuje naši mysl
  • podporuje spánek
  • přispívá k duševnímu zdraví
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • podporuje normální činnost oběhové soustavy
  • působí jako antioxidant

Srdečník milují včely i naše srdce

Srdečník obecný je medonosnou bylinkou, kterou si nespleteme kvůli její hořké chuti. Stejně jako u meduňky se v lidovém lékařství používají jeho čerstvé nebo sušené listy a natě. 

  • ovlivňuje kardiovaskulární systém
  • snižuje krevní tlak
  • pomáhá při rozrušení a psychické zátěži
  • podporuje dýchací cesty

Pro zdravý spánek i podporu srdce

Během spánku tělo odpočívá. Podpořme zejména ledviny

Léčivé ticho. Přesně to prožívá naše tělo i mysl, když se ponoříme do spánku. Odpočívá naše nervová soustava, uvolňují se svaly, zpomaluje se dýchání i tlukot srdce. Naše tělo se celé ponoří do energeticky úsporného režimu. Odpočívat by měly také naše ledviny, protože i ty neviditelně zatěžuje dlouhodobý stres. V podobě hormonální bouře adrenalinu a noradrenalinu.

Fytonáplast je ideální v noci

Hřejivá fytonáplast Yaoshen Forte přináší sílu 19 biologicky aktivních komponentů, které podpoří vaši imunitu. Prostřednictvím protistresových látek podávají pomocnou ruku našim ledvinám. A to nejlépe, když zrovna v noci nabíráme síly. Náplasti se nalepují na aktivní body po vzoru tradiční čínské medicíny. Jsou vhodné pro ženy a muže jako několikadenní opakovatelná kúra. 
 

  • optimalizují vylučovací soustavu
  • příznivě působí na prostatu u mužů
  • podílí se na zvýšení libida
  • posilují správnou funkci ledvin a imunity

Transdermální terapie doplňuje sílu

Veselá mysl, půl zdraví. Podpořme svou vnitřní vitalitu a psychickou pohodu. Předcházejme zatěžujcímu stresu, dopřávejme si noci plné poctivého spánku a nastartujme naší imunitu po vzoru TČM. Na nic z toho nejsme u tianDe sami.

Štítky

Nejoblíbenější

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

15. 1. 202449084x přečteno

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

8. 1. 202426081x přečteno

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Největší prodejce kvalitních
produktů tianDe

Doprava zdarma při nákupu
nad 1 500 Kč

Dárky k nákupu nad 1 000 Kč
dle vašeho výběru

Pravidelné slevové akce
a soutěže o produkty

Staňte se součástí našeho království

#kralovstvi_tiande_official

Staňte se královnou

a získejte třetinu království k tomu

Přidejte se do klubu tianDe královen. 
Zaregistrujte se a zdarma dostanete 
VIP kartičku s tianDe ID, se kterou máte 
kdykoliv všechny produkty o 1/3 levnější.