Království-tianDe.cz

Proč je důležité harmonizovat jin a jang?

26.08.23 4062x přečteno

Vyváženost a rovnováha, to jsou hlavní principy tradiční čínské medicíny. Jin a jang není jen černobílý obrázek. Inspirujte se principy medicíny východu a vneste do svého života harmonii.

Sdílet



Proč je důležité harmonizovat jin a jang

Člověka TČM chápe jako mikrokosmos: zmenšeninu vesmíru tvořenou tou stejnou látkou, energií Čchi. Celý vesmír, živý organismus, životní i časové pochody a jevy jsou tu ve vzájemném vztahu a ovlivňují se. V celém tom systému jsou obsažené dvě protichůdné síly - Jin a Jang. Východní filozofie na ně nahlíží jako na dvě strany jedné hory. Jinová strana leží ve stínu, nesvítí na ni slunce, je chladná a vlhká. Oproti tomu jangová tvář hory je obrácená ke slunci, světlá, teplá a suchá.

Bez chladu není horko, bez dne není noc

Jin a Jang jednoduše znázorňují protiklady všeho ve vesmíru. Světlo/tma, chlad/horko, studené/teplé, ženské/mužské, klid/pohyb, vnitřní/vnější...

Jang

Jin

Světlo, pohyb, vnější, aktivní a rostoucí.

Tma, klid, vnitřní, pomalý a klesající.

Obojí si odporuje, přesto je na sobě závislé. Každá ze sil má v sobě i základ té opačné, nikdy nemůže existovat jedna bez druhé.

Jin a Jang jako nekončící, proměnný a pohyblivý cyklus

Typickým symbolem principů Jin a Jang je čínská monáda. Vidíme v ní protichůdné elementy dvou navzájem propletených částí, jejich souhru a neoddělitelnost. Tmavá symbolizuje Jin a světlá Jang. Když Jin začne narůstat, objevuje se v ní zárodek Jang a naopak. Když narůstá Jang, objevuje se v něm zárodek Jin.

Jste energeticky více Jin, nebo Jang?

Je vám často chladno, nejraději usínáte v ponožkách a trpíte spíš na nižší tlak, únavu a máte sklon k obezitě? Pak u vás převažuje jinová energie. Rádi si dopřejete teplé nápoje a pokrmy.

  • ženský princip
  • pomalý pohyb
  • vysoké frekvence
  • chlad
  • vlhko
  • hypofunkce
  • energie Čchi
  • kyselá, hořká, sladká
  • chuť na teplé nápoje
  • tma/noc
  • emoce

Jste štíhlí, hyperaktivní, neustále ve spěchu a inklinujete k vyššímu tlaku? Vaše energetická převaha je jangového charakteru. Raději sáhnete po chladném nápoji, syrové zelenině a ovoci.

  • mužský princip
  • rychlý pohyb
  • nízké frekvence
  • teplo
  • sucho
  • hyperfunkce
  • krev a tělesné tekutiny
  • pikantní, slaná
  • chuť na studené nápoje
  • světlo/den
  • rozum

Představte si přírodní cykly v proměnách energie

Jin a Jang je proces obměn v čase, přírodě, v životě i v koloběhu ročních období. Ze semena Jin vyroste rostlina Jang, která se po zániku vrací zpátky do země Jin. Dynamické proměny a střídání jsou ve svém principu v pořádku a východní filozofie je chápe jako “teorii všeho”.

Střídání dne

Během dne se energie mění. Ráno od 6. hodiny začíná narůstat světlá a teplá energie Jang. V poledne eskaluje a přichází na řadu temná Jin, ochlazování. Ta pak vrcholí o půlnoci a poté začne ustupovat Jangu. Den a noc tak tvoří jeden jin jangový cyklus.

Střídání ročních období

S jarem narůstá Jang, jeho teplá a světlá energie začíná proudit, pučet. Eskaluje v létě a poté s podzimem přichází Jin, vlhko a chlad. Jinová energie eskaluje v zimě. Vše se zpomaluje a uzavírá do sebe. Rok tvoří jeden celý jin jangový cyklus.

Celý náš život je z pohledu TČM chápaný jako jeden jin jangový cyklus

S příchodem na svět přichází energie Jang. Mládí i aktivita Jangu narůstá a svého maximu dosahuje kolem 25 let. Po 38. roku života nastupuje Jinová energie. Vše se zpomaluje a zklidňuje.

Držte si balanc v souladu s přírodním rytmem

TČM nikdy neodděluje člověka od jeho okolí. V prevenci nemocí a terapii vždy pohlíží na organismus jako na celek, bere v potaz podnebí, roční období i životní prostředí. Chcete-li žít harmonicky a udržet si pevné zdraví, je potřeba jinovou a jangovou energii neustále vyrovnávat. Držte se přírodních jin jangových cyklů. V noci spěte a ve dne bděte. Během jara a léta zvyšte fyzickou aktivitu, s příchodem podzimu se začněte zklidňovat a během zimy více odpočívejte.

Dosáhněte rovnováhy energií Jin a Jang

Tradiční čínská medicína řeší nerovnováhu Jin a Jang dvojího charakteru. Nedostatečnost (prázdnota) sil či jejich nadbytek se projevují odlišně.

Jak harmonizovat při nedostatečnost Jin či Jang

U nedostatku energie Jin či Jang platí zásada, že prázdnotu je třeba nejdříve doplnit.

Nedostatečnost Jin se projevuje jako horkost z prázdnoty

Obě síly Jin i Jang jsou v oslabení. Nedostatečnost provází poruchy spánku, vnitřní horkost, neklid a nervozita, zrychlený puls, propadání stresu, nadměrné noční pocení, horko na hrudi, na dlaních a chodidlech, pocit žízně, sucho v ústech a na jazyku, ztráta energie a hubnutí. Posílením Jin se v těle obnoví ztracená rovnováha. Je potřeba ochlazovat studenými obklady, podávat ochlazující potraviny a bylinky.

Nedostatečnost Jang se projevuje jako chlad

Jang je oslaben a Jin v normě. Provází ho fyzická i duševní únava a vyčerpání, přílišné obavy, slabý puls, chutě na sladké a kofeinové nápoje, spánek bez relaxace, třesavka, pocity chladu v dolní polovině těla, nadýmání, průjmy, časté močení. Odmítání studených pokrmů a nápojů. Je potřeba doplnit energii Jang. Zahřívat tělo, podávat teplé nápoje i pokrmy a prohřívací bylinky či koření.

Jak harmonizovat tělo při přebytku Jin či Jang

U přebytku energie platí zásada: nejdřív je nutné doplnit oslabenou složku a poté teprve snížit nadbytek.

Nadbytek Jang se projevuje se jako horkost z plnosti

Projevuje se pocity horka v těle, zarudlými tvářemi, hyperaktivitou, podrážděním, zlostí, silným hlasem. Dochází k poruchám spánku, časté jsou pocity žízně a velkého hladu, zvyšuje se potřeba studených nápojů a pokrmů. Jang je v přebytku a Jin v oslabení. Nejdříve doplníme Jin a pak snižujeme Jang.

Nadbytek Jin se projevuje jako chlad z plnosti

Nadbytek provází ztěžklé nohy i ruce, nemotornost a otupělost. Objevuje se časté nachlazení, zvýšená tvorba hlenu, ledové ruce, nadýmání a pocit plnosti, otoky obličeje a končetin, přibývání na váze. Nebývá pocit žízně. Jin je v přebytku a Jang oslaben. Nejprve doplníme Jang a pak snižujeme Jin.


 

Projevy přeplněnosti i prázdnoty jsou si hodně podobné. Chybné určení nerovnováhy a nepřesný postup harmonizace by mohl ve výsledku vést ke zhoršení potíží. Terapeuti TČM dovedou na základě diagnostických postupů z jazyka, tepu i podle dalších metod rozpoznat, jestli jde například o horkost z plnosti Jang, nebo z prázdnoty Jin.

Ovšem i tady platí, naučte se vnímat své tělo a ono vás většinou nasměruje ke své harmonii a zdraví samo.

Štítky

Nejoblíbenější

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

15. 1. 202449084x přečteno

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

8. 1. 202426081x přečteno

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Největší prodejce kvalitních
produktů tianDe

Doprava zdarma při nákupu
nad 1 500 Kč

Dárky k nákupu nad 1 000 Kč
dle vašeho výběru

Pravidelné slevové akce
a soutěže o produkty

Staňte se součástí našeho království

#kralovstvi_tiande_official

Staňte se královnou

a získejte třetinu království k tomu

Přidejte se do klubu tianDe královen. 
Zaregistrujte se a zdarma dostanete 
VIP kartičku s tianDe ID, se kterou máte 
kdykoliv všechny produkty o 1/3 levnější.