Království-tianDe.cz

Konstituční typy podle tradiční čínské medicíny

26.08.23 2963x přečteno

Tradiční čínská medicína předpokládá, že každá nemoc má původ v oslabení tělesné konstituce. Je to jedním z klíčů stanovení prevence i léčby každému na míru.

Sdílet



Konstituční typy podle TČM

Tělesnou konstituci vnímá tradiční čínská medicína jako jedinečný stav těla člověka z pohledu fyzického, osobnostního i emočního. Tvar postavy určuje prenatální konstituce a následující postnatální výživa, vnější vlivy a prostředí. Podle konstituce jedince se dá předpokládat, ke kterým potížím je náchylný a které nemoci se mu s největší pravděpodobností vyhnou. Její pochopení dává základy pro správnou diagnostiku, účinnou prevenci i léčbu nemocí.

Tradiční čínská medicína předpokládá, že každá nemoc má původ v oslabení tělesné konstituce. Změnou životního stylu, vybalancováním emocí a úpravou jídelníčku můžeme potlačit dominance konstitučního typu a udržet si tak pevné zdraví.

I když dva lidé onemocní stejnou nemocí, tradiční čínská medicína nahlíží na každého individuálně podle jeho tělesné konstituce a léčí ho zcela odlišně. Terapeut používá jedinečný soubor diagnostických metod, aby co nejlépe pochopil stav a původ potíží a doporučil cílenou prevenci i vhodnou léčbu.

Prevence i léčba nemocí je v TČM šitá každému na míru

Faktory, které dají terapeutovi lepší představu o vašem zdravotním stavu

  • rychlost chůze
  • držení těla
  • gestikulace
  • síla hlasu a hovornost
  • oční kontakt
  • vzhled a stav pokožky
  • vzhled jazyka
  • tělesná teplota
  • tepová frekvence
  • preference chutí

Ohlédnutí do historie

Původ teorie konstitučních typů se dá vysledovat až do doby před 2000 lety. První zmínky o různých typech postav ve vztahu k nemocem se objevují v nejstarší čínské lékařské knize Kánon Chuang-ti nej-ťing - Vnitřní kniha Žlutého císaře. Kánon popisuje první předběžný systém pro třídění různých typů postav na základě několika charakteristik.

  • typ pleti (její barva a lesk)
  • typ postavy (štíhlá/silná)
  • temperament (statečnost/zbabělost)
  • emoce (radost/zlost)
  • myšlenky (optimismus/pesimismus)
  • věk (dětství/mládí/stáří)
  • energie Jin a Jang
  • pět elementů

Kniha poukazuje na to, že s určitou tělesnou konstitucí se člověk rodí, ale s věkem a pod vlivem různých vnějších i vnitřních vlivů se jeho konstituce vyvíjí a mění. Různé typy těla definuje pojmy jako jin a jang, silný a slabý, štíhlý a tlustý, vysoký a krátký a ukazuje na specifické rozdíly v jejich vlastnostech. Teorii konstitučních typů se od té doby pokusilo z různých úhlů pohledu rozvinout mnoho specialistů tradiční čínské medicíny.

TČM dělí tělesnou konstituci člověka obecně do tří kategorií

Neutrální typ těla

Neutrální typ je s ohledem na zdraví považovaný za optimální. Vyznačuje se ideální tělesnou konstitucí zdravého člověka se silnou tělesnou, psychickou i emoční imunitou. Takový člověk je v celkově harmonickém stavu, s dobře fungujícími vnitřními orgány a s dobrou odolností vůči vnějším patogenům a nemocem. Neutrální typ je ve stavu rovnováhy.

Jangový typ těla

Převažuje jangová energie nad jinovou. Jedinec je náchylný k nemocem jangové povahy, s příznaky jako horečka, nespavost, bolesti hlavy, zánětlivé procesy v těle. Člověk s jangovým typem těla inklinuje k podrážděnosti, hyperaktivitě, nesnáší horké počasí, snadno se potí a často pociťuje žízeň. Jangový typ je ve stavu nerovnováhy.

Jinový typ těla

Převažuje jinová energie nad jangovou. Jedinec je náchylný na onemocnění jinové povahy, jako je zimomřivost, vlhký kašel a zahlenění sliznic i orgánů, zadržování vody v těle. Člověk s jinovým typem těla má sklony ke stavům chronické únavy, neaktivitě a špatně snáší chladné počasí. Jinový typ je ve stavu nerovnováhy.


Různé školy tradiční čínské medicíny přebírají odlišné charakteristiky konstitučních typů. Teorie se tak v mnoha zemích liší, ale v principu jsou si hodně podobné.


6 konstitučních typů podle Kuanga

První podrobnou klasifikaci těla navrhl lékař Kuang na konci 70. let minulého století. Rozdělil jejich konstituce do šesti typů.

1. Vyvážený typ

Optimální konstituce, kterou charakterizuje zdravá barva obličeje, dobrá chuť k jídlu, tolerance k chladu i horku, pravidelné a bezproblémové vylučovací funkce, normální vzhled jazyka.

2. Bledý typ

Bledá až našedlá barva obličeje, nedostatek síly, závratě, bledá a slabá menstruace u žen, zhoršená citlivost v rukou a nohou, bledý střed jazyka.

3. Chladný typ

Bledá až namodralá barva obličeje, sklon k zimomřivosti, nesnášenlivost chladu, časté noční močení, chuť na horké nápoje, vyznačené otisky zubů do okrajů jazyka.

4. Červený typ

Zarudlý a horký obličej, sucho v ústech a krku, častá zácpa, nedostatečné močení, hustá a tmavá moč, jazyk bez výrazného povlaku.

5. Lepkavý typ

Nažloutlá a aknózní pleť, tlak na hrudi, časté nadýmání a pocit plnosti, zahlenění, sucho v krku bez žízně, jazyk potažený mastným povlakem.

6. Statický typ

Tmavá pleť, tmavé kruhy kolem očí, nafialovělé rty, hrubá, suchá a šupinatá kůže, bolest a tlak na hrudi, břiše nebo pánvi, modrý jazyk.

Jen pro zajímavost 

Čeští terapeuti čínské medicíny se v rozdělení konstitučních typů rozcházejí s terapeuty v zahraničí. Zatímco “česká škola TČM” pracuje s 6 typy jako nedostatečný/ nadměrný, suchý/vlhký, studený/horký, terapeuti v jiných částech světa a v Číně samotné ve své praxi i v medicínských studiích uvádějí většinou 9 konstitucí podle Qi Wanga.

9 typů konstituce podle Qi Wanga

Nejrychlejším vývojem procházejí teorie konstitucí v 80.-90. letech minulého století. V různých proměnách s nimi přicházejí terapeuti napříč celou Čínou. V té době vzniká v týmu profesora Qi Wanga rozšířená teorie, která upravuje dělení konstitucí do 9 typů. Jejich definice se opírá o předchozí teorie, spojuje jejich charakteristické rysy a je navíc podpořena dostatečným množstvím klinických studií. Wangovu teorii proto uznává a přejímá většina praktiků tradiční čínské medicíny v pevninské Číně i v mnoha zemích světa.

1. Neutrální typ

Odráží optimální zdraví, kdy jsou Jin a Jang, Čchi a krev v rovnováze. Charakterizuje ho  fyzická zdatnost, emoční i psychická stabilita, dostatek energie, dobrý spánek, zdravé trávení, přiměřená chuť k jídlu, snadná přizpůsobivost všem změnám, zářivá pleť, husté a lesklé vlasy.

2. Nedostatek Čchi

Jedinec má oslabenou celkovou obranyschopnost, je náchylný k vyčerpání a častému nachlazení. Snadno se zapotí i při malé fyzické aktivitě a lehce se zadýchává. Jeho hlas je tichý, špatně se adaptuje na změny. Potřebuje delší čas na rekonvalescenci. Je třeba vyživit Čchiposílit orgán Sleziny.

Zimomřivost


3. Nedostatek Jangu

Typ charakterizuje averze k chladu a vlhkosti, studené končetiny, ochablé svaly, necítí se dobře po konzumaci studeného jídla, trpí letargií a bývá introvertní. Člověk tohoto typu má sklon k plnoštíhlosti, padají mu vlasy, je náchylný k průjmům a k zadržování vody. Je třeba vyživit Čchi a udržovat se v teple.

4. Nedostatek Jinu

Typ charakterizuje štíhlá postava. Jedinec má horké dlaně a chodidla, zejména v noci, trpí na sucho v ústech a nosu, suchou stolici nebo zácpu. Neustále pociťuje žízeň a dává přednost studeným nápojům. Nemá rád horké počasí. Povahově bývá netrpělivý extrovert. Je třeba tělo hydratovat a vyhnout se nadměrnému pocení.

5. Vlhkost hlenu

Jedince charakterizuje nadváha a viditelné bříško, má sklon k nadměrné sekreci kožního mazu a tvorbě hlenu. Často cítí tlak na hrudi a tíhu v končetinách, je náchylný k cukrovce, metabolickému syndromu i kardiovaskulárním chorobám. Provází ho chuť na tučné a sladké potraviny. Nemá rád vlhké počasí. Povahově bývá mírný a trpělivý. Je třeba posílit Slezinu a Žaludek, udržovat si dobrou náladu a vyhnout se emočnímu rozrušení.

Sklon k akné


6. Teplo hlenu

Typ charakterizuje mastný obličej se sklonem k akné, neustálý pocit žízně a hořkosti v ústech. Často se unaví, pociťuje tíhu v těle, trápí ho neúplné a obtížné vyprazdňování, nadměrná vlhkost v reprodukčních orgánech, kožní problémy a močové potíže. Těžko se adaptuje na horké a vlhké podnebí. Je třeba podpořit Játra a Žlučník, odstranit horko a vlhkost v těle, dát přednost sladkým a chladivým potravinám.

7. Stáza krve

Jedinec má sklon k zapomnětlivosti, je často podrážděný. Objevují se pigmentové skvrny, kůže je suchá, šupinatá, matná a tmavá, s častým výskytem modřin. Viditelné jsou žíly pod jazykem a tmavé kruhy pod očima. Člověk se snadno rozruší, je netrpělivý a zapomíná. Nesnese chladné prostředí. Je třeba zvýšit fyzickou aktivitu a udržovat se v teple, omezit tučná jídla, sladkosti a zvýšit pitný režim.

8. Stagnace Čchi

Typ charakterizuje hubený a křehký vzhled. Emočně je nestabilní, špatně zvládá stres, má sklony ke změnám nálad, nervozitě, úzkosti a depresím. Projevuje se nadměrným vzdycháním, trpí na bušení srdce, nespavost, tlak na hrudi a “knedlík” v krku. Povahově je typický introvert, nedokáže se oprostit od minulosti, špatně zvládá pochmurné období podzimu a zimy. Je třeba rozptýlit Játra a zlepšit tok Čchi. Vyhnout se samotě a izolaci, zapojit se do společenských aktivit.

Alergik - speciální konstituce


9. Speciální konstituční typ

Jedince charakterizuje obvykle vrozená slabost. Je citlivý na léky, trápí ho potravinové i pylové alergie, které se projevují astmatem, svěděním nebo ekzémy. Trpí na ucpaný nos, kýchání, celoroční rýmu, často lapá po dechu. Špatně snáší změny teplot, počasí i ročních období. Je třeba zlepšit Čchi, vyživit krev a vyhnout se kontaktu s možnými alergeny.

Obecně platí, že lidé se silnou a stabilní konstitucí jsou v porovnání s lidmi s tou slabou schopni lépe odolávat invazi různých patogenů. Když onemocní, jejich stav je obvykle relativně mírný, krátký a lze jej snadno vyléčit. 

Dřevo, Oheň, Země, Kov, Voda. Pět elementů v emocionální, fyzické i psychické povaze člověka

V každém člověku dominuje jeden z pěti elementů pentagramu. Jejich charakteristiky odrážejí, co se ve vás může odehrávat na fyzické, duševní i emocionální úrovni. Rozlišují se podle funkčnosti a převahy pěti hlavních tělesných orgánů. Definice člověka podle elementů je také jednou z teorií konstitučních typů.

Který element ve vás převažuje?

Dřevo

Člověk elementu Dřeva je vysoký, štíhlý, šlachovitý s podlouhlým obličejem, širokými rameny a hubenými končetinami. Jeho chůze je rychlá, rád si stanovuje cíle, je pracovitý, ctižádostivý, inteligentní a přemýšlivý. Jeho mysl jede na plné obrátky, má sklon k workoholismu a bývá schopným manažerem. Při emoční dysbalanci projevuje hněv, vztek a frustraci. Na fyzické úrovni trpí častou bolestí v podbřišku, hlavy a očí. Při potížích je třeba zpomalit tempo, naučit se relaxovat a úpravou jídelníčku podpořit činnost Jater.

Oheň

Člověk elementu Ohně má trojúhelníkový tvar obličeje, silné a svalnaté tělo, kudrnaté nebo řídnoucí vlasy. Jeho chůze je energická a rychlá. Má veselou povahu, je společenský, nebojácný a hlučný, dokáže motivovat ostatní a je schopným vůdcem. Bývá bystrým pozorovatelem a vyznačuje se dobrými analytickými schopnostmi. Rychle se nadchne pro nové věci, ale často je nedotahuje do konce. Podobně jako oheň je přelétavý a nespolehlivý.

Povahou je silný Jang, což ho činí věčně mladým. Na fyzické úrovni mu nedělá dobře přílišné horko, při dysbalanci a přehřátí trpí nespavostí, neklidem, problémy se srdcem a oběhovou soustavou. Při potížích je třeba najít si čas jen sám pro sebe, vyhýbat se ostrým a kořeněným pokrmům, zvýšit přísun čerstvé zeleniny, ochlazujících potravin a hořkých chutí.

Země

Člověk elementu Země má velkou zakulacenou hlavu, široké čelisti, silné a pevné tělo s patrným bříškem. Jeho chůze je rozvážná, povahou je nekonfliktní a trpělivý. Bývá skvělým diplomatem, dokáže urovnat vyhrocené situace a vztahy. Nebývá příliš ambiciózní, ale rád pomáhá lidem, pečuje o ně a aktivně navazuje nové vztahy.

Je praktický a spolehlivý. Jeho orgánem je Slezina, proto je třeba se při potížích zaměřit právě na její posílení. Jeho věčná potřeba být užitečný a zavděčit se všem ho znatelně vyčerpává. Dysbalance se projevuje potížemi s trávením, únavou a snadným přibýváním na váze. Je nutné stanovit si jasné hranice a naučit se říkat “Ne”. 

Kov

Člověk elementu Kov má hranatý obličej, malou hlavu, ruce i nohy, široká ramena a hrudník s plochým břichem. Chodí pomalu a rozvážně. Bývá klidný a tichý, jeho hlas je ale silný. Nebývá příliš společenský, vyhledává spíš samotu, vyhovuje mu menší okruh lidí a nerad navazuje nové vztahy. Má častý sklon uzavírat se do sebe a babrat se ve smutku. Povahou je nekompromisní, disciplinovaný se zaměřením na přesnost. Má velký smysl pro spravedlnost a čestnost.

Potíže dysbalance Kovu se projevují problémy s dýchací soustavou, bronchitidou, astmatem, oslabenými plícemi a ekzémem, propadá smutku a melancholii. Nerovnováhu je třeba posílit fyzickou aktivitou a dechovým cvičením. Vhod přijdou zvlhčující potraviny na podporu mikrobiomu tlustého střeva.

Voda

Člověk elementu Voda má velkou hlavu s širokými čelistmi, tmavší pleť, úzká ramena, dlouhé a velké břicho. Snadno inklinuje k přibírání na váze. Je uvolněný a při chůzi pohybuje celým svým tělem. Vyniká vysokou emoční inteligencí a přirozenou intuicí, je ohleduplný a snadno citově zranitelný. Je soběstačný, ke svému cíli směřuje odhodlaně a vytrvale. Vyniká talentem k různému typu tvořivosti. Jeho orgánem jsou Ledviny, jejich dysbalance se projevuje záněty močových cest, otoky, strachem a nadměrnými obavami. Při potížích přijdou vhod prohřívací potraviny, zvýšení přísunu tekutin a omezení syrové stravy.


Vrozenou konstituci nemáme šanci ovlivnit, ale tu získanou formovat můžeme

Teorie konstitučních typů dávají nahlédnout pod pokličku nejrůznějších potíží a ukazují, na co se ve svém jídelníčku a změně životního stylu zaměřit. Proto buďte vnímaví sami k sobě a svým potřebám. Uberte, co vám škodí a naopak přidejte, co vám schází.

Štítky

Nejoblíbenější

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

15. 1. 202449084x přečteno

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

8. 1. 202426081x přečteno

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Největší prodejce kvalitních
produktů tianDe

Doprava zdarma při nákupu
nad 1 500 Kč

Dárky k nákupu nad 1 000 Kč
dle vašeho výběru

Pravidelné slevové akce
a soutěže o produkty

Staňte se součástí našeho království

#kralovstvi_tiande_official

Staňte se královnou

a získejte třetinu království k tomu

Přidejte se do klubu tianDe královen. 
Zaregistrujte se a zdarma dostanete 
VIP kartičku s tianDe ID, se kterou máte 
kdykoliv všechny produkty o 1/3 levnější.