76 Kčs DPH
Jak na zdravý jídelníček z pohledu TČM

Termický vliv stravy

Čínská medicína rozlišuje 5 možných energií
- studená - silný Jin
- horká - silný Jang
- chladná - Jin
- teplá - Jang
- neutrální - vyrovnaná energie Jin a Jang

Zahřívací strava zvyšuje jangovou energii v těle
Zahřívací potraviny
- Ovoce: především tepelně zpracované; meruňky, rozinky, třešně, mango, papája
- Zelenina: cibule, pórek, pažitka, dýně, hořčice, batáty, fenykl, křen
- Obiloviny, luštěniny, ořechy: kulatozrnná rýže, pohanka, jáhly, vlašské ořechy, kokos, piniová semínka
- Živočišné produkty: máslo, kuřecí, jehněčí, zvěřina, veškeré pečené a grilované maso
- Nápoje: kakao, zlaté mléko, šalvějový čaj, alkohol a káva
- Koření: skořice, hřebíček, pepř, chilli, kurkuma, kari, oregáno, muškátový ořech, nové koření, anýz, česnek, zázvor, kopr
576 Kčs DPH
55 Kčs DPH

Ochlazující strava zvyšuje jinovou energii v těle
Ochlazující potraviny
- Ovoce: veškeré citrusy, banán, meloun, ananas, jahody, jablka, hrušky, hrozno
- Zelenina: okurka, rajče, celer, zelená listová zelenina, řasy, čekanka, chřest, čerstvé klíčky, rebarbora, lilek, cuketa
- Obiloviny a luštěniny: sója, tofu, kukuřice, ječmen, dlouhozrnná rýže, mungo
- Živočišné produkty: sýry, jogurty, králičí maso
- Nápoje: zelený čaj, matcha tea, mátový čaj, minerální vody
- Koření: sojová omáčka, miso
1.010 Kčs DPH
76 Kčs DPH
652 Kčs DPH

Neutrální strava udržuje vyrovnanou energii Jin a Jang v těle
Neutrální potraviny
- Ovoce: avokádo, datle, fíky, švestky, veškeré bobuloviny
- Zelenina: zelí, červená řepa, mrkev, tuřín, hrášek, brambory, brokolice, kedluben, fazolky, houby shiitake, lesní houby
- Obiloviny, luštěniny, ořechy: amarant, quinoa, žito, bulgur, červená čočka, kuskus, špalda, mandle, lískové ořechy, sezam, dýňové semínko
- Živočišné produkty: vepřové, hovězí, krůtí maso, okoun, pstruh, platýs, kapr, losos, mléko, vejce
- Nápoje: voda, šípkový čaj, šťáva z hroznů, pu-erch, černý čaj
- Koření a sladidlo: med, šafrán, lékořice, třtinový cukr
76 Kčs DPH
249 Kčs DPH
753 Kčs DPH
Pět elementů, patero chutí
Každému z pěti období v roce vládne jeden energetický element. Dřevo vládne jaru, Oheň panuje v létě, prvek Země se pojí s přechodným obdobím pozdního léta, Kov patří k podzimu a Voda je přiřazená zimě. Elementy pentagramu se navzájem podporují, ovlivňují a střídají se v průběhu dne, celého roku i života. S každým elementem se pojí určitá chuť. Její působení v organismu pak odpovídá určitým orgánům pentagramu a pojí se s určitou emocí. Chuťovým účinkem dokáže potravina uvést do rovnováhy, vyživovat a harmonizovat jednotlivé orgánové okruhy. Harmonická strava podle TČM se v ideálním případě sestává ze všech těchto pěti chutí.
- Kyselá chuť patří orgánu Játra
- Hořká chuť se pojí s orgánem Srdce
- Sladká chuť patří ke Slezině
- Pikantní náleží orgánu Plíce
- Slaná se pojí k orgánu Ledvin
Jste aktivní, horkokrevní, rudnou vám často tváře? Zchlaďte se
Jste pasivní, věčně prochladlí a pobledlí? Zahřejte se
TČM pracuje se šesti konstitučními a energetickými typy

- Horký typ - člověk věčně žíznivý, horkokrevný s červenými tvářemi. Je akční a rychle mluví. Dává přednost studeným nápojům. Mívá tužší stolici a málo moči.
- Studený typ - zimomřivý člověk bez pocitu žízně, většinou pobledlý. Mluví pomalu a jedná rozvážně. Dává přednost teplým nápojům. Mívá měkčí stolici a hodně moči.
- Nadměrný typ - silný a atletický člověk s pronikavým hlasem. Je energický a plný elánu. Inklinuje k srdečním nemocem a vysokému krevnímu tlaku.
- Nedostatečný typ - je hubený se sklonem k podvýživě. Tiše mluví, je pasivní, bez energie a životního elánu. Trpí na věčnou únavu, bušení srdce a nadměrné pocení.
- Suchý typ - hubený, těžko přibývá na váze. Má sklon k ekzémům, alergiím a suchému kašli. Trpí často žízní, má suché rty, chraptí a přeskakuje mu hlas.
- Vlhký typ - člověk se sklonem k nadváze či obezitě, bývá věčně unavený a bez energie. Trápí ho na časté zahlenění, otoky celého těla a zadržování vody.

- jezte pestře a přiměřeně
- nespěchejte
- nehltejte
- pořádně žvýkejte
Královské díky za tisíce vašich recenzí na Heurece
