Království-tianDe.cz

Kde se bere životní síla z pohledu TČM? Poznejte princip energie čchi

26.08.23 4381x přečteno

V lidském těle proudí vrozená vitální energie, která ovlivňuje naše celkové zdraví. Tradiční čínská medicína vnímá čchi jako pohon našeho organismu. Co nastane v okamžiku, kdy je narušená?

Sdílet



Tradiční čínská medicína se vyvíjí už více než pět tisíc let. Pohlíží na člověka z rozdílné perspektivy, než jak jsme zvyklí u té západní. TČM charakterizuje celostní přístup ke zdraví, jehož základním pilířem je prevence. Její ucelený systém učí člověka zodpovědnosti za jeho zdraví ve všech směrech, ve sféře duševní, emoční i fyzické. Tělo člověka je pohledem TČM provázaný systém orgánů, které se navzájem ovlivňují. Mezi nimi proudí vitální energie čchi.

Tělo a duše v harmonii

S vitální energií Qi neboli čchi se člověk rodí, žije z ní a plodí další život. Vrozená životní síla se uchovává v ledvinách, které TČM považuje za pramen života. Zdravý organismus je plný čchi a krve, se kterou v něm plynule proudí. Během života s energií hospodaříme různě. Podle nároků našeho těla, z ní postupně odebíráme. Když se zásoba životní energie vyčerpá, organismus umírá.

Žijeme-li zdravě a v souladu s přírodními cykly, obklopujeme se netoxickým prostředím a tělo je v emoční i duševní harmonii, snadno odoláváme nemoci. Zlom nastane, pokud je harmonie organismu v některém směru narušená. Narušení toku vitální energie se projevuje její nedostatečností, nebo stagnací a přináší s sebou různé zdravotní potíže.

Nedostatečnost energie čchi

Trápí vás alergie, astma, střevní potíže nebo únava? Možná máte nedostatečnost energie čchi. Ta se projevuje oslabením vitality, životní síly a energie v organismu. Často se s ní setkává naše západní populace. Postihuje zejména orgán plic a sleziny. K oslabení vede ve větší míře nezdravý životní styl v kombinaci se stresem. Tělo funguje asi tak na poloviční výkon. 

Typické příznaky nedostatečnosti čchi

  • pobledlý jazyk
  • celková tělesná slabost
  • nechutenství
  • únava
  • dechová nedostatečnost
  • pocení
  • střevní diskomfort
  • alergie a astma

Vyhněte se potravinám, které přinášejí do těla vlhko a chlad. Jako je syrová zelenina a ovoce, bílý cukr, sladkosti, mléčné výrobky, studené nápoje a mořské plody.

Stagnace energie čchi

Střídají se vaše nálady jako na houpačce? Pokud cítíte vnitřní neklid a máte sklony k podráždění, vaše životní energie nejspíš stagnuje. Může za to nejčastěji nevyrovnaná psychika a emoce. Stagnace čchi postihuje zejména orgán jater. Ty pak utiskují slezinu či žaludek, mění se na horko nebo oheň. Fungování organismu v tomhle režimu si představte, jako když jede motor na plný plyn a zároveň je zatažená ruční brzda. Pokud se nic nezmění, časem se zadře. 

Typické příznaky stagnace energie čchi

  • jazyk má normální barvu, někdy jsou patrné červené okraje
  • velké výkyvy nálad - pláč, hněv
  • tlak na prsou a knedlík v krku
  • časté zívání
  • střídání chladu a horka
  • pocit diskomfortu v břiše
  • bolesti hlavy
  • u žen premenstruační syndrom, cysty

Vyhněte se potravinám, které zahušťují krev, jako je kořenová zelenina, brokolice, květák, vnitřnosti.

Proudění energie čchi má svou zákonitost. V těle putuje meridiány

Lidské tělo je podle TČM protkáno několika energetickými drahami, tzv. meridiány. Ty vedou na povrchu i uvnitř těla a rozvádí životodárnou energii čchi k jednotlivým orgánům. Na povrchu těla se meridiány sbíhají do akupunkturních bodů, se kterými se dá pracovat při léčbě a prevenci zdravotních potíží. A to jak v akupunktuře, akupresuře, při masážích, aromaterapii a fytoterapii.

Nedostatečnost jednotlivých meridiánů se projevuje nejrůznějšími potížemi. Na úrovni emočního i fyzického zdraví

Meridián plic

Nerovnováha se projevuje poruchou dýchání, bolestí v krku, kašlem i astmatem. Provází ji melancholie až depresivní stavy.

Meridián sleziny

Nerovnováha se projevuje nevolností po jídle až zvracením, bolestmi žaludku, nadýmáním a bolestí pod hrudníkem. Můžou se dostavit poruchy paměti, zhoršené soustředění i myšlení a nepřiměřená starostlivost.

Meridián jater

Nerovnováha se projevuje onemocněním jater, kloubů a šlach. Přináší s sebou podrážděnost, změny nálad, zuřivost a nadměrnou sebekontrolu.

Meridián žlučníku

Nerovnováha sebou přináší potíže v podžeberní oblasti, žlučníkové kameny a onemocnění žlučníku. V emoční oblasti se porucha projevuje nespokojeností, puntičkářstvím, nedostatkem kreativity a neschopností dotáhnout své životní plány.

Meridián tří zářičů

Nerovnováha se projevuje sluchovými potížemi, poruchou rovnováhy, zhoršenou termoregulací a oslabenou imunitou. Emočně se vyznačuje sobeckostí a zvýšenou starostlivostí o sebe sama.

Meridián ledvin

Nerovnováha se projevuje onemocněním ledvin, kruhy pod očima, objevuje se akné, ekzémy, poruchy plodnosti či chronická únava. Emočně se přidává duševní neklid, poruchy pozornosti, netrpělivost, snížená motivace a strach.

Meridián močového měchýře

Dysbalance se projevuje bolestmi, potížemi s močením, předčasným šedivěním a nadměrným padáním vlasů i zvýšenou kazivostí zubů. Emočně se vyznačuje nesmělostí, nepřiměřenými reakcemi na stres, neklidem, lehkovážností i sobeckostí.

Meridián žaludku

Nerovnováha se projevuje nadýmáním, poruchami trávení a špatným prokrvováním rukou a nohou. Emočně pak neschopností empatie, citovou nestálostí a problémy v lásce.

Meridián řídící

Při nerovnováze se objevují nervové poruchy, epilepsie, neplodnost, sexuální poruchy a noční pomočování. Na emoční úrovni pak dochází k zamlžení myšlení, nesamostatnému myšlení a úsudku, projevuje se nedostatek kreativity.

Meridián srdce

Dysbalance se projevuje nemocemi srdce. Emočně pak citovou labilitou, neschopností empatie, hysterií a labilitou. 

Meridián početí

Při nerovnováze dochází k poruchám menstruačního cyklu, potratům, sklonem ke gynekologickým potížím a neplodnosti. Z hlediska emocí se projevuje trémou, labilitou či frigiditou.

Meridián tlustého střeva

Nerovnováhu provází bolest zubů, pocit suchých očí, zažloutlé bělmo a časté krvácení z nosu. Emočně se projevuje tajnůstkářstvím, neschopností odpustit, pocitem nedocenění a potlačovanou depresí. 

Meridián tenkého střeva

Nerovnováha se projevuje potíží se sluchem, hluchotou, častým bolením krku a bolestmi ramen. Emočně pak citovými poruchami, přehnanou kritikou a neschopností kompromisu.

Meridián osrdečníku

Projevy nerovnováhy jsou bolesti na vnitřní straně předloktí a lokte, silné bušení srdce, provází ho rudé tváře a zažloutlé bělmo. Emočně se projevuje příliš hlučným smíchem a duševním neklidem.

TČM v pohledu na zdraví používá termíny Zheng Qi a Xie Qi

Zeng Qi je pojmenování všeho dobrého v našem organismu. Protipólem je pak Xie Qi, což představuje parazity, nepřátelské bakterie, viry, toxiny i špatné emoční podněty, které vyčkávají na okamžik oslabení organismu. Pokud se Xie Qi podaří najít v našem obraném mechanismu skulinku a proniknou do organismu, nastává nemoc.

Tradiční čínská medicína je výbornou volbou v prevenci nemocí a při dlouhodobé terapii

Zaměřuje se na skutečné příčiny a původ nemocí. V porovnání se západní medicínou však nemá okamžité výsledky při řešení akutních problémů. Je potřeba jí dát čas. TČM je v terapii různých neduhů komplexní.

TČM ve své terapii a prevenci nemocí využívá celý soubor léčebných metod
  • Akupunkturu a akupresuru
  • Terapii stravou
  • Byliny a medicinální houby
  • Aromaterapii
  • Dechová cvičení
  • Relaxaci a masáže

Základem pevného zdraví a dlouhověkosti je z pohledu TČM udržet si balanc ve všech směrech. Kromě fyzična se proto zaměřte i na vyvážení svých emocí, udržení duševní pohody a pozitivního myšlení. Přiměřeně se hýbejte, zdravě jezte, dostatečně odpočívejte a udržujte příznivé mezilidské vztahy :)

Štítky

Nejoblíbenější

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

15. 1. 202449084x přečteno

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

8. 1. 202426081x přečteno

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Největší prodejce kvalitních
produktů tianDe

Doprava zdarma při nákupu
nad 1 500 Kč

Dárky k nákupu nad 1 000 Kč
dle vašeho výběru

Pravidelné slevové akce
a soutěže o produkty

Staňte se součástí našeho království

#kralovstvi_tiande_official

Staňte se královnou

a získejte třetinu království k tomu

Přidejte se do klubu tianDe královen. 
Zaregistrujte se a zdarma dostanete 
VIP kartičku s tianDe ID, se kterou máte 
kdykoliv všechny produkty o 1/3 levnější.