Království-tianDe.cz

Jak vyhrát boj s paradentózou?

29.01.24 9995x přečteno

V blogovém článku naleznete kroky v péči o zubní hygienu, která vrátí vaše dásně do správné kondice. Čtěte, čemu se vyvarovat a jaké denní rutiny si naopak osvojit, aby vás paradentóza netrápila.

Sdílet



Paradentóza a zubní kaz. Dva strašáci, kteří děsí snad každého. Tato nejčastější zubní onemocnění bezprostředně souvisí s péčí o chrup, nicméně podstatnou roli hraje i dědičnost. Tedy to, jaký chrup vám daly do vínku sudičky. Paradentóza, neboli paradontitida, je chronický zánět závěsu zubního aparátu. Podívejte se, co toto onemocnění, jehož důsledkem je vypadávání zubů, vůbec znamená.

Nejdříve krev, potom vypadávají zuby

Paradont je tkáň, která obklopuje, fixuje a chrání zub proti bakteriím. Za samotným rozvojem paradentózy stojí zubní plak, který je ideální prostředím pro neviditelné mikroskopické škůdce. Symptomy zánětu dásní jsou takzvané paradontální choboty - štěrbiny mezi dásní a samotným zubem. V těchto "průrvách" pak dochází k rozmnožení bakterií, které produkují pro ústní dutinu nebezpečné jedy.

  • První přichází bezbolestné krvácení dásní, kterého si všimnete zejména při čištění zubů.
  • V další fázi dochází i k toku a zarudnutí dásní.
  • Přichází i nadměrný zápach z úst a tvorba štěrbin mezi zubem a dásní.
  • Objevuje se obnažení zubních krčků.
  • V konečné fázi se zub uvolňuje, viklá a je náchylný k vypadnutí.

Jak lze vyléčit paradentózu? V první řadě o chrup správně pečujte

Nejdůležitější ze všeho je prevence. Jinými slovy, důkladná péče o zuby a dutinu ústní. Kromě pravidelného čištění je podstatné používat i kvalitní zubní pastu, kartáček nebo ústní vodu. V neposlední řadě před paradentózou uchrání i střídmost v jídelníčku. Základem je omezení jídel, která obsahují cukr. Ostatně paradentóza se objevuje i u menších dětí, u kterých je mimo jiné způsobena nadměrnou spotřebou cukru. Při projevech paradentózy není třeba paniky. Zásadní roli v boji proti zánětu paradontu hraje opět kvalitní a pravidelná ústní hygiena. V krajním případě pomohou i chirurgické zákroky.

Proti zánětu dásní pomohou skutečně účinné pasty

Péči o ústní dutinu můžete bez obav svěřit i bylinkám. Ty jsou mnohdy neocenitelným společníkem v boji proti zubnímu plaku a paradentóze. Sáhněte po účinně čistících zubních pastách, které mají ve složení bylinky a koření jako antiseptický hřebíček, posilující ženšen, antioxidační zelený čaj, osvěžující lékořici nebo mátu a zklidňující heřmánek. S nevítanými mikroskopickými návštěvníky zatočí i pravidelné používání bylinné ústní vody, která slouží k prevenci kazu i paradentózy a eliminuje zápach z úst. 

Nezapomeňte na kvalitní kartáček. V prevenci i v boji s paradentózou v něm najdete spolehlivého spojence

Vybírejte kartáček s co nejjemnějšími štětinkami, například z měkkého silikonu. Výhodou u kartáčků bývá i polohovatelná hlava. kartáček si můžete nastavit tak, aby snadno vyčistil i hůř přístupná místa v ústní dutině. 

Rizikovým faktorem pro vznik paradontózy je zubní plak

Nečištění zubního plaku na zubech může vést k zubnímu kazu, paradentóze, zubnímu kameni a dalším problémům. Proto je důležité pravidelně a pečlivě čistit zuby a dodržovat správnou ústní hygienu.

Hlavními faktory, které způsobují vznik zubního plaku jsou:

Zbytky potravy: slouží jako potrava pro bakterie v ústech. Bakterie metabolizují cukry a sacharidy z potravy a produkují kyseliny, které poškozují zubní sklovinu.

Bakterie v ústech: Ústa jsou plná bakterií, které se vyskytují v přirozené ústní mikroflóře. Některé z těchto bakterií mohou být patogenní a přispívat k tvorbě plaku.

Nedostatečná ústní hygiena: Pokud nečistíte své zuby a dásně pravidelně a správně, plak se hromadí a může dojít ke vzniku zubního kamene, což je tvrdá vrstva plaku. Zubní kámen je mnohem těžší odstranit a může způsobit zánět dásní a další problémy.

Nedostatek fluoridu: Fluorid je minerál, který pomáhá posilovat zubní sklovinu a chrání zuby před zubním kazem. Pokud nemáte dostatek fluoridu, může se zubní sklovinu stát náchylnější k poškození plakem.

Konzumace sladkých a kyselých potravin: Jídla a nápoje s vysokým obsahem cukru nebo kyselin mohou zvýšit tvorbu plaku, protože bakterie v ústech reagují na tyto látky produkcí kyselin.

Kouření a nadměrná konzumace alkoholu: Tyto zlozvyky mohou ovlivnit složení ústní mikroflóry a zhoršit tvorbu plaku a zánět dásní.

Štítky

Nejoblíbenější

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

15. 1. 202449084x přečteno

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

8. 1. 202426081x přečteno

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Největší prodejce kvalitních
produktů tianDe

Doprava zdarma při nákupu
nad 1 500 Kč

Dárky k nákupu nad 1 000 Kč
dle vašeho výběru

Pravidelné slevové akce
a soutěže o produkty

Staňte se součástí našeho království

#kralovstvi_tiande_official

Staňte se královnou

a získejte třetinu království k tomu

Přidejte se do klubu tianDe královen. 
Zaregistrujte se a zdarma dostanete 
VIP kartičku s tianDe ID, se kterou máte 
kdykoliv všechny produkty o 1/3 levnější.