1.720 Kčs DPH
Nalaďte se na zimu. Zahřejte své tělo podle TČM
Během chladných měsíců naše tělo stagnuje. Utlumení organismu je ale plně v souladu s tímto ročním cyklem. Máme méně energie, jsme často unavení, metabolismus nám zpomaluje a my se musíme ke každému pohybu přemlouvat. Cítíme potřebu většího klidu, tak jako je v klidu příroda kolem nás. Nejraději bychom zalezli do peřin a zůstali v nich až do jara. V zimě se totiž zpomaluje proudění naší vnitřní energie, tělo se hůř prokrvuje a my intenzivněji vnímáme chlad. Přirozeně toužíme po něčem, co nás zahřeje.

Jak poznat, že je v těle příliš chladu?
Známkou nahromaděné energie Jin jsou zkřehlé nohy, na chlad citlivé klouby a sklony k častému nachlazení, které provází zimnice. Převahu chladu provází i bledost, celková tělesná únava, pocity smutku, úzkosti, nespavost a špatné sny.

Je vám zima? Rozdmýchejte svůj vnitřní oheň
Aby se tělo zahřálo, potřebuje přijmout spoustu energie. A my ho v tom můžeme podpořit správně poskládaným jídelníčkem. Jak se ochladí, musíme do pece přidat víc paliva. Pokud máte doma čtyřnohého společníka, všimněte si, že je v zimě o dost hladovější. V tomto ročním období je pro každého živého tvora normální mít větší chuť k jídlu a vyžadovat sytější pokrmy. Netýká se to jen těch, co zrovna hibernují. Je i přirozené, že si ukládáme víc tukových zásob. Ty pak “odhodíme” zase s příchodem teplejšího počasí.
Číňané mají vlastní odpověď na zdravou výživu, bez ohledu na trendy

V každém ročním období nám podle učení tradiční čínské medicíny prospívá jiná skladba stravy. Čínská dietetika je založená na stravování v souladu s ročními cykly, vyvážení energií Jin a Jang, nároky jednotlivých orgánových okruhů a bere v potaz i tělesnou konstituci. U potravin konzumovaných v daném období hledí nejen na výživovou hodnotu. Bere v úvahu i jejich chuť a termický vliv.
Jezte podle sezóny
To je pravidlo, kterého je třeba se držet v každém ročním období. Sezónní potraviny z oblasti, kde žijeme, nám dodají výživu, kterou právě potřebujeme. I když pulty našich obchodů lákají v zimě na pomeranče, grepy, citrony a mandarinky, zkuste jim odolat. Citrusy právě dosahují plné zralosti v místech, kde vrcholí léto. Jsou tedy sezónním ovocem například pro Brazilce, ale už ne tak pro nás Středoevropany.
Potraviny, které by neměly chybět v zimním jídelníčku
V boji s chladem vsaďte na zahřívací potraviny. Dodají tělu potřebnou energii, podpoří jeho obranyschopnost a navíc zrychlí metabolismus.

Co jíst v zimě podle TČM
- Zelenina: tykve, pastinák, kořenová zelenina, batáty, kořen lopuchu,česnek, cibule, pórek, křen
- Obiloviny: hnědá rýže, amarant, jáhly, pohanka, quinoa, proso, ovesné vločky
- Živočišné výrobky: maso kuřecí, skopové, jehněčí, divočina, kachní, husí, ryby, vnitřnosti, vejce, sýry plísňové, kozí a ovčí
- Ovoce: veškeré sušené ovoce, datle, dušená jablka a hrušky
- Ořechy a semena: mák, vlašské ořechy, mandle, slunečnicová a dýňová semínka
- Koření: fenykl, kmín, zázvor, černý pepř, skořice, badyán, anýz, hřebíček, chilli a kurkuma
- Bylinky: koriandr, tymián, šalvěj, oregano, bazalka
- Nápoje: kakao, alkohol, červené víno, káva, černý čaj, zlaté mléko
- Tuky: za studena lisované oleje ze semen a ořechů, sádlo, ghí
Jak na přípravu pokrmů
Pečte, vařte, blanšírujte. Zahřívací efekt mají některé potraviny ze své přirozené podstaty, ale zvýšit se dá ještě tepelnou úpravou. Čím déle pokrmy necháte v teple, tím lépe pak prohřejí vás. Posilující jsou dlouho tažené vývary a krémové zeleninové polévky, dušená a pečená jídla z jedné pánve. Příjemné do žaludku jsou teplé obilné kaše, naslano i nasladko. Teplo v těle rozproudí i některé bylinky a štiplavé koření. Přidávejte je do pokrmů podle libosti.

Vše je o rovnováze. Jaký smysl má v TČM chuť
Pestrá kombinace potravin podle jejich povahy a chuti slouží k doplnění esence, kterou lidské tělo potřebuje. Číňané rozdělují chutě do pěti různých druhů. Kyselé, hořké, sladké, pikantní a slané. Pět chutí ale není omezeno jen na naše smysly. Každá chuť sousta posílá výživu do příslušných orgánů. Proto považují za nutné, mít ve stravě zastoupenou každou z nich.
- Kyselá chuť se dostává do Jater. Pomáhá zastavit pocení a zmírňuje kašel.
- Slaná vstupuje do Ledvin. Pomáhá odvádět, pročišťovat a změkčovat odpadní látky.
- Hořká směřuje do Srdce a Tenkého střeva. Pomáhá ochladit teplo a vysušit vlhkost.
- Pikantní vstupuje do Plic a Tlustého střeva. Pomáhá stimulovat chuť k jídlu a prohřívá.
- Sladká chuť míří do Žaludku a Sleziny. Pomáhá harmonizovat a tonizovat trávení.

Podpořte své Ledviny
V zimě se ke slovu dostávají Ledviny. Máme pro vás 5 tipů, jak je udržet ve skvělé kondici.
1) Schovejte uši pod čepici
Uši jsou smyslovým orgánem ledvin. V zimních měsících jsou náchylnější na ofouknutí a záněty středouší. Proto udržujte uši v teple. Když máte uši jako led, přiložte na ně dlaně a krouživým pohybem je prohřejte.
2) Nenechte nohy lenošit
V ploskách nohou začíná meridián Ledvin. A ten je dobré pravidelně stimulovat. Pokud máte sedavé zaměstnání, zkuste čas od času vstát od stolu a přešlapovat alespoň na místě. Prokrvení pomůžou masáže plosek nohou.
3) Teple se oblékejte
TČM doporučuje oblékat se podle ročního období, ne podle aktuálního počasí. I chvilkové vyšší teploty můžou být totiž zrádné. Krk, záda a nohy v teple, to je základ. Nezapomínejte proto v zimě na šálu, nátělník a teplé ponožky.
4) Zimnici zažeňte horkou koupelí
Ideální pro rychlé prohřátí těla jsou solné aroma koupele a masáž. I při výběru bylinek do koupele dejte přednost těm zahřívacím, jako je zázvor a chilli.
5) Prohřejte své tělo turmalínem
Chladem nejvíc trpí bedra, nohy a kolena. Pořiďte si na zahřátí speciální turmalínové pomůcky.
1.884 Kčs DPH
210 Kčs DPH
169 Kčs DPH
Kdo by se neměl přehřívat
Protože každý z nás je unikátní bytost, ani horké koupele, turmalín nebo zahřívací jídelníček není univerzálně vhodný pro všechny. Vyhněte se horku a zahřívacím potravinám v těchto případech:
- máte vysoký krevní tlak
- trpíte na časté migrény
- jste po prodělané mrtvici
- trpíte na nervozitu a hyperaktivitu
- trápí vás noční pocení
- v menopauze, v těhotenství a u malých dětí
Královské díky za tisíce vašich recenzí na Heurece
99%
zákazníků nás v dotazníku spokojenosti doporučuje na Heureka.cz. Celkem už máme přes 14 000 ověřených recenzí.
4.9 (z 5) je celkové hodnocení spokojenosti
