1.619 Kčs DPH
Létu podle TČM vládne element ohně. Udržujte jeho plameny pod kontrolou
Období léta se nese ve znamení radosti a dynamiky. V tomto čase vrcholí velký Jang. Energie směřuje vzhůru, příroda je v plné síle, vše kolem bují, dozrává a plodí. Léto v lidském životě představuje čas růstu a dospívání. V cyklu dne pak zastupuje poledne. Letní dny jsou dlouhé, zalité sluncem, teplem a světlem. Nutí nás jít později spát a brzy vstávat. K elementu ohně náleží Srdce Xin a Tenké střevo Xiao Chang. Orgány, na které bychom v létě neměli zapomínat.

V létě směřujte pozornost k sobě samým i k bližním
Prvek Ohně se v psychice člověka projevuje jako uvědomění si vlastního bytí a identity. Víc než kdy jindy se v létě vaše pozornost obrací k vlastním potřebám a poznání, co nás naplňuje a činí šťastným. Aby mohla energie volně proudit, je důležité být pozitivně naladěný, bezstarostný a zdržet se hněvu a záště. Srdce se tomto čase více otevírá vztahům. Zajímejte se o okolní svět a setkávejte se s jinými lidmi.
Oheň v těle rozpaluje pocit viny, nervozita, stres a časté rozčilování. Proto si i v parném létě najděte čas na relaxaci.
Nepřehánějte to s konzumací kávy a alkoholu. Oba nápoje jsou zahřívací povahy a přiživují tak oheň v těle.

Když je letní energie až příliš
Léto je plné nejrůznějších aktivit, sportů, večírků a setkávání se s přáteli. I v letních aktivitách je ale třeba udržovat balanc. Mějte oheň pod kontrolou a společenské akce i párty kompenzujte odpočinkem. Večerní voňavá relaxační koupel pomůže nastolit klid mysli a zpomalí rozprouděnou krev.
Darujte si lásku
Vrcholným vyjádřením elementu ohně je láska. A to ve všech podobách. V sebelásce, v partnerském vztahu, rodičovském i v přátelství. Láska k sobě i k ostatním uspokojuje emoce, posiluje srdce a naplňuje ho radostí. Buďte pozorní a vnímaví k bližním, usmívejte se a objímejte.
1.619 Kčs DPH
Orgány léta jsou Srdce a Tenké střevo. Věnujte jim svou pozornost

Srdce je sídlo citu. Stará se o vaše sebevědomí a emocionální rovnováhu. Ovlivňuje psychiku, chtění i snění, pozitivní pohled na svět, cévní i hormonální systém, sexualitu a schopnost projevit lásku. Srdce je zodpovědné i za krevní oběh. Zajišťuje, že se krev dostane do plic, kde se okysličí a poté putuje ke všem buňkám.

Srdce je úzce propojené se sdruženým orgánem v elementu, tenkým střevem. Tenké střevo zastává funkci příjmu natrávené potravy a řídí tělesné tekutiny, jejich oddělování a vylučování do tlustého střeva. Odděluje z natrávené potravy a tekutin “čisté od kalného". Kalné odvádí z těla ven a čisté přeměňuje na vyživující esenci.
Potíže nerovnováhy Srdce
- otoky obličeje a krku
- problémy se srdečním rytmem
- onemocnění srdce a cév
- poruchy krevního tlaku
- nedostatečné prokrvování končetin
- noční pocení
- bolesti rukou a třes
- přecitlivělost na chlad a teplo
- neschopnost empatie
- citová labilita
- přehnané reakce
Potíže nerovnováhy Tenkého střeva
- bolesti v krku a zubů
- závratě a hučení v uších
- bolest v bedrech a podbřišku
- bledost v obličeji
- zažloutlé oční bělmo
- průjmy či zácpa
- alergie, ekzémy a kopřivky
- Crohnova choroba, celiakie
- neschopnost kompromisu
- potíže se zpracováním citů
- přehnaná kritika
Radujte se, ale s mírou
Se srdcem se pojí radost. Emoce, která uvolňuje napětí a proudění naší životní energie. Přílišná radost se ale snadno překlene ve vyčerpání, melancholii a trápení.
- Pokud si radost upíráte, chybí vám nadšení, trápí vás nejistota a stydlivost, oheň srdce pomalu vyhasíná. Můžou se dostavit pocity sociální izolace a osamění.
- Škodit může i přemíra radosti, energie a přehnaná honba za rozptýlením. Pak oheň srdce příliš vzplane a dochází k rychlému vyčerpání životní energie.


Plameny ohně ochlazuje a hasí hořká chuť
Naložte si na talíř hořké potraviny. Hořkost stahuje, ochlazuje, vyrovnává nadbytečný oheň v srdci a vyvažuje funkci celého krevního oběhu. Hořká je dobrá i pro trávení. Stimuluje vylučování trávicích šťáv i žluči a zklidňuje potíže s trávením.
Přehřátému organismu prospívá odlehčená syrová strava
Její ochlazující vliv je dokonalým protipólem horkého Ohně. V létě není žádoucí dlouhé vyvařování. Tepelná úprava potravin totiž zvyšuje jejich termický efekt. Ideální je rychlé blanšírování nebo kratší vaření v páře. Pokud se chystáte na grilování, naservírujte si k masu velkou porci čerstvého salátu.
Jak by měl podle TČM vypadat letní jídelníček
Zelenina: veškerá zelená listová zelenina, čekanka, řapíkatý celer, okurka, rukola, pampeliškové listy, rajčata, ředkvičky, květák, brokolice, čerstvé klíčky, mořské řasy, rychle kvašená zelenina nebo pektinový kysel
Byliny: bazalka, fenykl, zázvor, rozmarýn, tymián, oregano, šalvěj, máta a levandule
Ovoce: maliny, jahody, borůvky, rybíz, angrešt, meruňky, letní jablka, vodní meloun
Obiloviny a luštěniny: quinoa, pšeničný bulgur, dlouhozrnná rýže, v páře vařený kukuřičný klas, mungo, čočka
Houby: maitake, hlíva
Maso a mléčné výrobky: skopové, kozí, ryby, kozí a ovčí sýry
Koření a dochucovadla: lékořice, petržel, oregano, bazalka, šalvěj, fermentovaná hořčice, vinný ocet
Nápoje: voda ochucená citronem, zelený čaj, bylinkové čaje: lípa, máta, šalvěj
249 Kčs DPH
76 Kčs DPH
76 Kčs DPH
Užijte si léto ve zdraví a s pohodovou myslí.
Královské díky za tisíce vašich recenzí na Heurece
99%
zákazníků nás v dotazníku spokojenosti doporučuje na Heureka.cz. Celkem už máme přes 14 000 ověřených recenzí.
4.9 (z 5) je celkové hodnocení spokojenosti
