Moře slev odplouvá. Akce a slevy končí již 29.února. Nakupte výhodně právě teď!

Chronický zánět, zabiják našeho zdraví

11.10.23 910x přečteno

Krevní rozbory a vyšetření máte v pořádku, i přesto se cítíte být unavení a vyčerpaní? Bývá to častá obrázek toho, jak vás nenápadně oslabují mikro záněty v těle. Chronický zánět je metlou naší doby. Stojí za většinou chronických a degenerativních onemocněních.

Sdílet



Chronický zánět, zabiják našeho zdraví

Krevní rozbory a vyšetření máte v pořádku, i přesto se cítíte být unavení a vyčerpaní? Bývá to častá obrázek toho, jak vás nenápadně oslabují mikro záněty v těle. Chronický zánět je metlou naší doby. Stojí za většinou chronických a degenerativních onemocnění. 

Slovo zánět všichni jistě znáte a během života jste se zřejmě již setkali s jeho projevy jako je otok, zarudnutí či bolest. Akutní zánět nám zachraňuje život, je přirozenou součástí našeho imunitního systému, kdy nás chrání před infekcí, bakteriemi a jinými patogeny a riziky poškození. Je zaměřený na hojení a regeneraci poškozených tkání.

Rozlišujeme zánět akutní a chronický

Akutní zánět reaguje na poranění, úraz či infekci. Jeho cílem je ochrana před toxiny a patogeny a zahojení a vyléčení poškozené oblasti. Cílem je vrátit tělo zpět do rovnováhy.

Chronický zánět je zcela odlišný. Přetrvává v našem těle měsíce až roky. Je nenápadný, plíživý a způsoben zejména člověkem a civilizačními vlivy moderního světa jako je strava, stres, chemické prvky, znečištěné ovzduší. Vede k dlouhodobé nerovnováze našeho organismu a tím i k nemocem fyzického i psychického charakteru.1) 


Rizika chronického zánětu

Chronický zánět je původcem zdravotních obtíží jako jsou: ateroskleróza, astma, nádorové bujení, roztroušená skleroza, Alzheimerova demence, záněty trávicího ústrojí, obezita. 

Chronický zánět se týká téměř všech zdravotních obtíží a je také spojován se stárnutím.

Tři charakteristické znaky chronického zánětu:

  1. Subklinický - špatně diagnostikovatelný. Ani CRP testy na záněty nemusí poukázat, protože test nemusí být dost citlivý, zánět může být “jemný”.
  2. Chronický - trvají dlouho, roky i desítky let. chronický zánět není mnohdy fyzicky pociťován, běžně ho nepoznáme. Tyto záněty jsou však dle výzkumů jedním z největších rizik pro většinu populace.
  3. Systematický - takový zánět není lokalizován jen na jednom místě v těle nebo na jednom orgánu. Může se projevovat po celém těle a způsobovat dysfunkce různých orgánů. V krajních případech ústí v nemoci srdce, neurodegeneraci, rakovinu, diabetes, chronické nemoci ale i deprese a úzkosti. 3)

Podle MUDr. Freje ,,Akutní zánět je ochrannou a léčebnou reakcí na život ohrožující infekce či poškození. Chronický zánět je nepřiměřenou a nezdravou imunitní reakcí organismu na některé často neškodné faktory, které trvalým působením vedou k poruchám metabolismu a chronické nemoci. 2)


Projevy chronického zánětu v těle

Za tímto typem zánětu se skrývá celá škála příznaků, jejichž příčiny bývají často nespecifikované:

  • pocit neustálé únavy a vyčerpání,
  • poruchy koncentrace, poruchy paměti, deprese, úzkosti,
  • civilizační nemoci jako jsou alergie, astma a atopický ekzém, záněty dásní, cukrovka, nemoci kardiovaskulárního systému, obezita,
  • autoimunitní onemocnění: roztroušená skleroza, lupénka, poruchy štítné žlázy, kvasinky, revmatoidní artritida, lupus,
  • degenerativní onemocnění, záněty v kloubech, artróza, artritida,
  • zažívací potíže, zánět střev, Crohnova nemoc, syndrom dráždivého tračníku,
  • špatná kvalita vlasů a nehtů.

Rizikové faktory pro vznik zánětu v těle?

Je popsáno mnoho rizikových faktorů pro vznik chronického zánětu. Největší podíl tvoří nesprávná strava a obecně známé protipóly zdravého životního stylu:  

  • toxické látky a chemikálie,
  • nekvalitní potraviny,
  • nevyvážená strava s nadbytkem cukrů a konzervantů,
  • kouření,
  • stres,
  • nedostatek spánku,
  • nedostatek pohybu,
  • hormonální antikoncepce,
  • nadužívání léků a antibiotik. 2)

Dávejte si pozor na na dlouhodobé užívání léků, v horizontu měsíců a let. Léky mohou svými nežádoucími účinky poškodit organismus více, než samotná nemoc. Užívání léků je nezbytné v situacích života ohrožujících jako je například akutní infekce či infarkt myokardu, tam mají svůj nezastupitelný účinek. Mnozí lékaři však nemoci léčí jen pomocí léků, aniž by věnovali pozornost dalším faktorům jako je prostředí, životospráva či detoxikace. 1)  


Za modernizaci platíme chronickými záněty

Chronický zánět je společným faktorem civilizačních nemocí. Ve 20. století začalo docházet ke zhoršenému ovzduší, odklonu od přírody, zhoršené kvalitě stravy, špatné životosprávě. Spolu s vyšší mírou stresu se tyto faktory začaly projevovat ve formě chronických civilizačních nemocí. 

Hlavní trojice vlivů na naše zdraví

U infekčních nemocí hraje hlavní roli tato trojice:

  • hostitel (sám člověk a jeho životní styl)
  • prostředí (vše kolem nás - ovzduší, rodina, pracovní prostředí)
  • mikroorganismy (bakterie, paraziti a viry)

I tyto faktory se vlivem průmyslové společnosti začaly více šířit a my jsme tak ohroženější. Průmyslové prostředí totiž vytváří vhodné podmínky pro rychlé šíření bakterií, virů, parazitů znečištěným ovzduším, vodou (1) nebo přes infikovanou zvěř.

Více o tématu, jak se do našeho těla mohou dostat paraziti si můžete přečíst v blogovém článku Paraziti v těle


Ideální cestou jak se bránit je prevence

Při dodržování jednoduchých principů má každý šanci předejít nemocem nebo řešit své dlouhodobé zdravotní potíže. Správnou stravou spolu s dalšími změnami životosprávy, dostatečným spánkem, cvičením, detoxikací a odstraněním stresu a meditací jim můžeme předcházet nebo se jich zbavit, pokud nás již ohrožují. 


Faktory podporující zánět:

  • stárnutí
  • špatná strava
  • nadměrný kalorický příjem
  • rychlé občerstvení
  • konzumace nezdravých tuků
  • vysoký podíl omega-6 tuků
  • ztužený tuk
  • nedostatečný příjem vlákniny
  • ovocný cukr fruktóza, glukóza
  • maso z jatek, červené maso
  • potraviny s vysokým glykemickým indexem
  • slazené nápoje
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • nedostatečný spánkový režim
  • deprese, úzkosti, stres
  • obezita
  • kouření i pasivní vdechování kouře
  • nedostatek pohybu
  • znečištěné ovzduší
  • finanční nejistota
  • chemikálie a toxické látky
  • syndrom nemocných budov (vlhkost, plíseň, špatné osvětlení)
  • vliv klimatizace
  • nižší vzdělání a společenské postavení

Faktory působící proti zánětu

  • mladší věk
  • protizánětlivá strava
  • snížený kalorický příjem
  • nízký příjem omega-6
  • dostatek omega-3 tuků
  • středomořská strava
  • olivový olej, rybí olej
  • ovoce, zelenina, ořechy
  • libové maso, bio maso, ryby
  • nízký glykemický index
  • dostatek vlákniny
  • kapsaicin (pálivá složka v chilli)
  • tmavá čokoláda, kvalitní kakao
  • česnek, bylinky a koření
  • pravidelný pohyb, intenzivní cvičení
  • alkohol v nízké míře (sklenice červeného vína)
  • pravidelný jednodenní půst
  • detoxikace organismu
  • regulace nadměrné tělesné hmotnosti
  • pravidelnosti v rámci životního stylu
  • mateřské mléko

Výše uvedené faktory jsou uvedeny v knize Zánět, skrytý zabiják.1)


Co se děje uvnitř těla?

Jak již bylo zmíněno, chronický zánět je plíživý, velmi nenápadný, často o něm nevíme a může trvat měsíce až roky. Příznaky bývají nejasné, neohraničené a často si na ně pacient zvykne nebo je přisuzuje jiným faktorům. 

K nejčastějším projevům přítomnosti zánětu patří:

  • únava,
  • bolesti v krku,
  • kožní vyrážky,
  • ucpaný nos, chronická rýma, časté nachlazení,
  • bolesti hlavy,
  • zažívací potíže, nadýmání, průjem, zácpa,
  • bolesti kloubů a svalů,
  • psychická nepohoda, úzkost, deprese,
  • porucha soustředěnosti.

I přes svou nenápadnost způsobuje chronický zánět vážné nemoci, které byly popsány výše. Jde opravdu o téměř jakoukoliv nemoc, na kterou si vzpomenete.

Důvodem, proč vznikají chronické nemoci jsou změny v metabolismu a tkáních, které zánět podporuje. “Chronický zánět poškozuje cévní stěnu a urychluje kornatění tepen, snižuje citlivost tkání na inzulín, podporuje tvorbu protilátek proti vlastním tkáním a způsobuje změny střevní mikroflóry.” 1)  

Právě rovnováha metabolismu a složení našeho mikrobiomu je ústředním faktorem pro správné fungování našeho organismu. 

Prozánětlivé chování, jako je špatná životospráva, kouření, stres apod. poškozují naše buňky, které se nemohou správně adaptovat na změny, a tím dochází k nerovnováze metabolismu. Nerovnováha metabolismu způsobuje chronický zánět.

Nemoc = příznak vnitřní nerovnováhy, ukazatel toho, že se uvnitř těla něco děje

Hlavní příčiny nerovnováhy: 

  • nahromadění škodlivých látek v těle následkem špatné stravy,
  • sedavý způsob života,
  • stres,
  • nedostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků (důležité pro vylučování škodlivin z těla).

Nahromaděné škodliviny (toxiny) v našem těle zhoršují činnost jater (čistí krev) a ledvin (rozvádí vodu po těle), krevního oběhu a lymfatického systému a urychlují degeneraci organismu. Vedou také k příčinám předčasného stránutí. 1)


Ukazatelé zánětu v krvi

Omega-3 a Omega-6

Jako nejprokazatelnější test se jeví měření poměru omega-6 a omega-3 mastných kyselin z krve. Nejedná se o množství hladiny těchto látek v krvi, ale o jejich vzájemný poměr, který určuje, jak moc je tělo náchylné k tvorbě chronických zánětů.

Ideální poměr těchto kyselin omega-6 a omega-3 je 3:1 / 2:1. Tedy omega-6 je vždy vyšší, ale ideálně by hladina měla být nižší než 4:1. V praxi se však setkáváme se silnou nerovnováhou v podobě 20-50:1. 3)

CRP testy

Známé CRP testy slouží ke zjištění probíhajícího zánětu v těle. Vyžádat si je může pacient u svého všeobecného lékaře. Jeho hodnoty se zvyšují při zánětu, rozpadu buněk a tkání. ,,Zvýšené CRP v krvi i při normální hladině cholesterolu zvyšuje riziko nemocí srdce a cév, zejména infarktu, až dvojnásobně ve srovnání s CRP v mezích normy a je lepším ukazatelem než například zvýšený cholesterol”. 1) 

V některých případech, kdy je výskyt zánětu jemný, tyto CRP testy nemusí chronický zánět prokázat. 3) 

Homocystein

Dalším ukazatelem probíhajícího zánětu v těle je podle pana doktora Freje Homocystein, kterou popisuje ve své knize Zánět, skrytý zabiják, jako malou molekulu, aminokyselinu, která je považována za rizikový faktor mrtvice, infarktu, demence a rakoviny. spouští zánět v těle a mozku, způsobuje dále kornatění tepen a vyšší srážlivost krve. 

Vitamin D

Rozbor krve může poukázat i na sníženou hladinu vitaminu D. Až 80% populace nemá dostatečné množství tohoto vitaminu, který je klíčový pro imunitní systém a jako prevence proti rakovině. 1)

Existuje celá řada dalších testů, kterými jsou lékaři vybaveni, jako je test moči, test na střevní mikroflóru, sedimentace krve, leukocyty, trombocyty, test hladiny cholesterolu atd. I takový života ohrožující zánět lze odhalit v rámci krevních odběrů na preventivních prohlídkách. 


Chronický zánět jako časovaná bomba

Takový zánět může v těle probíhat měsíce až roky opravdu plíživě, až nakonec bouchne jako časovaná bomba. Chronický zánět nepostihuje jen jeden orgán, ale projevuje se vícero příznaky. Dlouhodobý chronický zánět je způsoben přetrvávajícím akutním zánětem, u kterého nedošlo k odstranění příčiny nebo vzniká jako důsledek chronického dlouhodobého dráždění stresem, chemikáliemi, špatnou stravou. 1)    

  • lidé s oslabenou imunitou,
  • pacienti s nemocí srdce a cév,
  • pacienti s cukrovkou,
  • lidé s nadváhou,
  • lidé se záněty zubů a dásní,
  • pacienti s psychickým onemocněním,
  • lidé trpící únavou,
  • starší lidé,
  • lidé s autoimunitním onemocněním,
  • všichni, kteří mají tyto rizikové faktory v rodině.


 


Prozánětlivá a protizánětlivá strava

Prozánětlivá strava

  • průmyslově zpracované potraviny, polotovary,
  • uzeniny, uzené maso,
  • strava v rychlých občerstveních,
  • smažená jídla,
  • průmyslově vyráběné mléčné výrobky,
  • stolní rostlinné oleje,
  • ztužené tuky, margaríny,
  • bílá pšeničná mouka,
  • sladké a slané pečivo,
  • vepřové maso a maso z jatek.

Protizánětlivá strava

  • potraviny v přírodním stavu,
  • luštěniny, ořechy, semínka, některé obilniny,
  • fermentované potraviny, včetně mléčných,
  • zelenina,
  • ovoce (omezení sladkého a citrusů),
  • olivový a rybí olej,
  • vejce a maso v bio kvalitě,
  • sladkovodní ryby, některé mořské. 1)

Pozor si dejte především na tyto potraviny

Pšeničný lepek

Lepek obsažený v pšenici může vyvolávat intoleranci, celiakii, ale i chronický zánět. Zvyšuje střevní propustnost a poškozuje tkáně a orgány i mimo zažívací systém. 

Známé autoimunitní zánětlivé onemocnění celiakie je geneticky podmíněné a charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku. Průvodním znakem jsou zánětlivé změny sliznice tenkého střeva. Nedokonalým natrávením lepku vznikají nerozštěpené části, jenž aktivují střevní imunitní systém, který naruší ochrannou střevní bariéru. V tenkém střevě dochází ke střevní propustnosti a k poruše vstřebávání všech živin z potravy: vitamínů, minerálů, stopových prvků i vody. 

K takovému poškození dochází postupně, po několika letech. Dlouho se tato forma intolerance může jevit bezpříznakově. Až 99% lidí s reakcí na lepek si toho není vědoma. 

Celiakie je spjata s fyzickými obtížemi jako je únava, nadýmání, syndrom dráždivého tračníku, osteoporóza, migréna, nemoci srdce, anémie, revmatoidní artritida, pokles funkce štítné žlázy, rakovina. Patří sem však i psychické potíže jako jsou úzkosti, deprese či poruchy nervového systému.

Konvenční mléčné produkty
 

V knize Život bez zánětu se uvádí, že až 70% světové populace nedovede trávit mléko. Mnozí vědci údajně považují intoleranci laktózy a poruchy trávení mléka za přirozenou část vývoje. Mléko je zatěžující potravinou pro náš zažívací systém. Mléko je častým alergenem a spouštěčem zánětů jako jsou nemoc žaludku, zácpa, průjem, kožní projevy, problémy s dýcháním. 

Průmyslovým zpracováním mléka a jeho pasterizací se ničí nežádoucí mikroorganismy, ale i prospěšné kultury. Mléko se tepelně upravuje, aby se z něj dostali případné bakterie, které přežily i dávky antibiotik. 

Nemusíme veškeré mléčné výrobky ze své stravy vyloučit. Pokud kupujete mléko, raději vybírejte nehomogenizované a nepasterizované a pijte jej vždy ideálně teplé.

Mezi pospěšnější mléčné produkty patří kefír, bílý jogurt a podmáslí, protože obsahují lépe stravitelné bílkoviny a méně laktózy. 2) 

Přemíra červeného masa
 

Rozlišujte mezi bílým (ryby, kuřecí) a prozánětlivým červeným masem (hovězí, vepřové). Červené maso podporuje zánětlivé procesy v těle, zvyšuje riziko kornatění tepen, srdečních poruch, je rizikovým faktorem pro vznik rakoviny a Alzheimerovi demence. Celkově ve vyšší míře vede ke vzniku civilizačních chorob.

Mnohá studie potvrdily, že bezmasá strava nebo strava s nízkým množstvím masa snižuje zánětlivost v těle. 

Při konzumaci masa se doporučuje vybírat maso v bio kvalitě nebo od farmářů. Drůbež i dobytek se přikrmují hormony a antibiotiky, proto není kvalita mnohdy dostatečná. 2) 


Co do svého jídelníčku můžete zařadit ihned

Protizánětlivá kurkuma

Známé koření s protizánětlivými a antioxidačními vlastnosti je hojně užíváné již od pradávna, především v Indii. Účinnou látkou je kurkumin, který zastavuje růst některých bakterií, parazitů a plísní. Existuje přes 2.000 studií, které poukazují na její léčebné působení. Uvádí se i účinky proti Alzheimerově demenci, pozitivní vliv na blokování rakovinných buněk, regeneraci jater a při revma či onemocnění kloubů. 1)    

Omega 3 mastné kyseliny

Jak je to s omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami? Obě mastné kyseliny jsou pro lidský organismus důležité a tělo se bez nich neobejde a  zároveň si je samo neumí vyrobit. Proto obě tyto složky musíme tělu dodávat, ovšem i tady je potřeba hlídat, jestli převažují ty správné.

Obecným pravidlem platí, že Omega-6 máme nadbytek a Omega-3 nedostatek, ovšem potřebovali bychom mít tento poměr přesně naopak, jak již bylo zmíněno výše u tématu Ukazatel zánětu v krvi.

Omega-6 mastné kyseliny nalezneme v běžně dostupných olejích, které používáme mnohdy na denní bázi jako je slunečnicový, řepkový, palmový olej, sezamový olej, kukuřičný olej. Nadměrný příjem Omega-6 má nežádoucí účinky a vede k chronickým zánětům a v důsledku toho dále k civilizačním chorobám. 

Prospěšné omega-3 zmírňují zánětlivé procesy v těle. Zdrojem těchto přínosných kyselin je rybí tuk, olivový olej, ořechy, semínka, především lněné semínko nebo chia semínka a sladkovodní i mořské řasy, dále například dýně a avokádo. Tyto omega-3 přispívají ke správné činnosti kardiovaskulárního systému a k mentálnímu zdraví.

Při řešení problematiky chronických zánětů bychom měli aplikovat principy čínské medicíny, která je založena na celistvosti a propojení. Zabývá se spojitostmi a vztahy. Mysl, tělo, emoce, každý orgán, ale i prostředí a každou věc dává do souvislostí. 4) Ve zkratce jsme tím, co jíme a čím se kolem sebe obklopujeme. 

Myslete na to každý den a převezměte zodpovědnost za své zdraví. Postupnými krůčky se učte zlepšovat svou denní rutinu a dopřávejte svému tělu pohyb, harmonii a vyváženou kvalitní stravu.  

Štítky

Nejoblíbenější

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

15. 1. 20249932x přečteno

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

8. 1. 20249872x přečteno

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Největší prodejce kvalitních
produktů tianDe

Doprava zdarma při nákupu
nad 1 500 Kč

Dárky k nákupu nad 1 000 Kč
dle vašeho výběru

Pravidelné slevové akce
a soutěže o produkty

Staňte se součástí našeho království

#kralovstvi_tiande_official

Staňte se královnou

a získejte třetinu království k tomu

Přidejte se do klubu tianDe královen. 
Zaregistrujte se a zdarma dostanete 
VIP kartičku s tianDe ID, se kterou máte 
kdykoliv všechny produkty o 1/3 levnější.

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.