Království-tianDe.cz

Tipy na sváteční dobroty, které si zamiluje celá rodina

26.08.23 1120x přečteno

Svátky jsou ideálním časem pro spojení rodiny nasávání vánoční atmosféry a užívání si dobrého jídla. V tomto blogovém článku najdete inspiraci a tipy na netradiční sváteční dobroty, které si zamiluje celá vaše rodina.

Sdílet



Tipy na sváteční dobroty, které si zamiluje celá rodina

Vánoce nejsou jen dárky a stromeček. Je to čas setkávání s přáteli a rodinou. Chvíle, kdy se můžeme sejít u jednoho stolu a společně si užít jedinečnou sváteční atmosféru. Blýskněte se před návštěvou jako dokonalí hostitelé. Připravte slavnostní pohoštění, které hostům vykouzlí úsměv na tváři. S našimi tipy a recepty budete za mistra teplé i studené vánoční kuchyně. I když třeba nejste ve vaření a pečení úplní profíci.

Jednohubky nikdy neurazí

Tahle klasika nejspíš nechybí na žádném svátečním stole. Dají se připravit naslano i nasladko, v tradiční variantě s pečivem i v odlehčené verzi bez něj. Buďte ve zdobení kreativní a zkuste je letos trochu jinak. Fantazii se meze nekladou. Rohlíkem sice nic nezkazíte, ale je to trochu nuda. Vybrané dobroty servírujte třeba na paprice nebo plátku okurky. Spodky jednohubek můžete vykrojit i z různých druhů celozrnných chlebů. U hostů s nimi rozhodně zazáříte.

7 kombinací, za které si od hostů vysloužíte pochvalu

  1. Paprika + tvarohová pomazánka s pažitkou + uzený losos + snítka kopru + kulička hroznového vína
  2. Kolečko okurky + měkký kozí sýr + losos v sezamu + rukola + kousek pomeranče
  3. Kolečko okurky + vajíčková pomazánka + mladé klíčky + ředkvička
  4. Mozzarella + cherry rajčátko + lístek bazalky + oliva
  5. Fíky + balkánský sýr + rukola + pár kapek balsamica + Prosciutto
  6. Celozrnný plátek pečiva + guacamole + chips parmezánu + mandarinka
  7. Plněná rolka: plátek okurky + schwarzwaldská šunka + sýr feta + balsamico + mango

Lososové kousky v sezamu a medu

Jaké by to byly Vánoce bez nějaké rybí speciality? Grilované kousky lososa v sezamovém kabátku si zamilují malí i velcí. Hodí se na jednohubky i do salátu a chutnají teplé i studené.

Na lososa v sezamu budeme potřebovat:

  • 2 porce lososa bez kůže
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce balsamica
  • 1 lžíce teriyaki omáčky (volitelné)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky limety
  • mix sezamových semínek

Nejdříve si připravíme marinádu. Vyšleháme společně med, balsamico, teriyaki, olivový olej a limetkovou šťávu. Lososa si pokrájíme cca na 2 cm kostičky a ty naložíme do marinády. Necháme asi půl hodinky odpočívat. Kousky lososa přendáme do zapékací mísy, posypeme sezamem a pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C.


Kdo je vybaven, není překvapen. Okamžitá záchrana pro nečekané hosty

Mezi svátky se někdy stane, že vám na dvěře zaklepe nečekaná návštěva. I když v tu chvíli nemáte čerstvě napečeno, zachovejte klid. Nápadité pohoštění se dá naservírovat i do deseti minut.


1) Sázka na jistotu je obložený talíř. Naaranžujte na něj pestré druhy sýrů, kvalitních uzenin a proložte je pestrobarevnou zeleninou. 

2) Pořiďte si do zásoby různé oříšky, krekry, olivy a sušené ovoce. Ty stačí rozdělit do mističek a zobání k welcome drinku máte hotové.


Zapečené žampiony se sýrem

Zapečené žampiony jsou výbornou pochoutkou za tepla i za studena. Podáváme je ozdobené lístkem čerstvé bazalky.

Plněné žampiony - sváteční pohoštění - Království TianDe

Co si připravíme na zapečené žampiony: 

  • 20 menších žampionů
  • olivový olej na pomazání
  • 100 g slaniny
  • 1 jarní cibulka
  • 100 g tvrdého kozího sýra
  • čerstvý tymián
  • 4 cherry rajčátka
  • olivy
  • sůl a pepř podle chuti

Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, ty dáme stranou. Hlavičky rozložíme na plech s pečícím papírem a pomažeme olivovým olejem. Slaninu nakrájíme nadrobno a smícháme s nastrouhaným sýrem a nakrájenou cibulkou. Do směsi přidáme pokrájené nožičky žampionů, podle chuti okořeníme solí, pepřem a rozdrceným tymiánem. Směsí plníme žampiony, navrch dáme plátek cherry rajčátka nebo olivy a dáme péct do předem rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut při 180 °C.


Na chlebíček nebo jako dip. Pomazánky na sváteční tabuli nesmí chybět

Pomazánky jsou skvělé na chlebíčky, jednohubky i jako dipy k čerstvé a pečené zelenině. Stačí nakrájet mrkev, papriku, řapíkatý celer nebo salátovou okurku na hranolky a můžete podávat. Na pečení se pak nejvíc hodí batáty, celer a mrkev. Zeleninové hranolky rozložte na pečící papír, pokapejte olivovým olejem a pečte cca 20 minut při 180 °C.

Lehký jogurtový dip

  • 250 ml plnotučného jogurtu
  • 3 rozmačkané stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce nasekané pažitky

Pomazánka z pečené dýně

  • 250 g dýně hokkaido
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvý tymián
  • 2 lžíce plnotučné smetany
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • 1 lžíce lahůdkového droždí

Očištěnou dýni zbavíme semínek, nakrájíme na měsíčky, posypeme tymiánem a zakapeme olivovým olejem. Pečeme cca 30 minut při 180 °C. Přendáme do mísy, osolíme, opepříme, přisypeme slunečnicová semínka a vše dohladka rozmixujeme. Dochutíme lahůdkovým droždím a zjemníme smetanou. Dýňová pomazánka je výborná teplá i studená.

Guacamole

  • 1 zralé avokádo
  • 80 g cherry rajčat
  • menší červená cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • šťáva z limety
  • podle chuti pepř a sůl
  • podle chuti čerstvý koriandr

Avokádo rozkrojíme a vyjmeme z něj pecku. Lžící vydlabeme dužinu, dáme do misky a vidličkou rozmačkáme. Rajčata a cibulku pokrájíme na drobno a smícháme s avokádem. Přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, na drobno nasekaný koriandr, šťávu z limety a okořeníme. Guacamole nejlépe chutná vychlazené.

Sladké pečení i nepečení

Málokdo si asi dokáže představit Vánoce bez vůně skořice, zázvoru, čokolády a vanilky. Na řadu proto přichází cukroví. My jsme trochu kouzlili a vymazlili jsme sladkosti i z vybraných tianDe ingrediencí. Nepotřebujete žádné speciální kulinářské dovednosti. Recepty jsou jednoduché a časově nenáročné. Do příprav bez obav zapojte i malé děti.

Mandlové zázvorky

Z čeho budeme péct:

  • 200 g mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sáčky zázvorového nápoje
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • půl lžičky skořice
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • na zdobení podle chuti 30 g bílé nebo tmavé čokolády

Co s tím vším uděláme:

  • Máslo se zázvorovým nápojem, žloutky, medem, citronovou šťávou a vanilkovým aroma utřeme do hladka.
  • Vmícháme mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a citronovou kůru.
  • Vypracujeme těsto, které necháme v chladničce cca hodinu odležet.
  • Rozdělíme na 28 stejných dílků, ze kterých v dlaních vyválíme kuličky.
  • Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem a stlačíme na placičky o průměru 5 cm. Skvěle k tomu poslouží razítko na sušenky nebo dno plechového hrnečku.
  • Pečeme 10 minut v předem rozpálené troubě na 160 °C - horkovzduch.
  • Upečené sušenky necháme vychladnout a zdobíme ve vodní lázni roztavenou čokoládou.

Rychlé sladké překvapení

Nejste zrovna mistři ve sladkém pečení? To vůbec nevadí. I cukrovinky se dají připravit bez dlouhého postávání u pečící trouby. Takovou rychlovkou jsou třeba sušené švestky a datle, které jen naplníte svým oblíbeným ořechovým krémem a obalíte v roztavené čokoládě.

Mandlovo-kokosové proteinové kuličky

Co budeme potřebovat:

  • 50 g mletých mandlí
  • 50 strouhaného kokosu
  • 100 g kešu másla (nebo jemné mandlové)
  • 50 g medu
  • lžička vanilkového extraktu
  • 10 g (cca 1 PL) jahodového proteinového koktejlu
  • strouhaný kokos a čokoláda na obalení

Co s tím vším uděláme: 

  • Všechny suroviny smícháme dohromady.
  • Rozdělíme na 18 stejných kousků, ze kterých v dlaních vyválíme kuličky.
  • Necháme v chladničce 20 minut ztuhnout.
  • Polovinu kuliček obalíme v kokosu a zbývající polovinu v čokoládě.
  • Necháme odležet do druhého dne, aby se chutě lépe spojily.

A ještě jedna sladká tečka na konec. Horké ovoce se zázvorem a skořicí

Horké kořeněné ovoce skvěle doplní zmrzlinu, sladký koláč i grilovaný steak. Dá se připravit z manga, jablek, hrušek, pomerančů, borůvek i malin. Kombinovat můžete podle libosti.

Větší ovoce zbavte slupky a nakrájejte na kostičky, menší plody nechte v celku. Vložte do kastrůlku s nepřilnavým povrchem, podlijte trochou vody, přidejte zázvorový nápoj tianDe, skořici a hřebíček. Přiveďte k varu a za stálého míchání nechte dusit do změknutí. Podle chuti doslaďte medem nebo javorovým sirupem.

Přejeme dobrou chuť a ať se vám oslavy nejkrásnějších svátků v roce vydaří :)

Štítky

Nejoblíbenější

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

Konečně vám je můžeme prozradit! 2 novinky královských rozměrů

15. 1. 202447376x přečteno

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

Kouzlo přírody pro těžké, oteklé a unavené nohy? Známe recept

8. 1. 202425915x přečteno

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Největší prodejce kvalitních
produktů tianDe

Doprava zdarma při nákupu
nad 1 500 Kč

Dárky k nákupu nad 1 000 Kč
dle vašeho výběru

Pravidelné slevové akce
a soutěže o produkty

Staňte se součástí našeho království

#kralovstvi_tiande_official

Staňte se královnou

a získejte třetinu království k tomu

Přidejte se do klubu tianDe královen. 
Zaregistrujte se a zdarma dostanete 
VIP kartičku s tianDe ID, se kterou máte 
kdykoliv všechny produkty o 1/3 levnější.