Andělika čínská kraluje ženským bylinám
26. 8. 2023 4058x přečteno
Potřebujete poradit? +420373700900 / info@kralovstvi-tiande.cz
09.01.24 1641x přečteno
V zimě se zpomaluje proudění naší vnitřní energie, tělo se hůř prokrvuje a my intenzivněji vnímáme chlad. Přirozeně toužíme po něčem, co nás zahřeje.
Během chladných měsíců naše tělo stagnuje. Utlumení organismu je ale plně v souladu s tímto ročním cyklem. Máme méně energie, jsme často unavení, metabolismus nám zpomaluje a my se musíme ke každému pohybu přemlouvat. Cítíme potřebu většího klidu, tak jako je v klidu příroda kolem nás. Nejraději bychom zalezli do peřin a zůstali v nich až do jara. V zimě se totiž zpomaluje proudění naší vnitřní energie, tělo se hůř prokrvuje a my intenzivněji vnímáme chlad. Přirozeně toužíme po něčem, co nás zahřeje.
Známkou nahromaděné energie Jin jsou zkřehlé nohy, na chlad citlivé klouby a sklony k častému nachlazení, které provází zimnice. Převahu chladu provází i bledost, celková tělesná únava, pocity smutku, úzkosti, nespavost a špatné sny.
Aby se tělo zahřálo, potřebuje přijmout spoustu energie. A my ho v tom můžeme podpořit správně poskládaným jídelníčkem. Jak se ochladí, musíme do pece přidat víc paliva. Pokud máte doma čtyřnohého společníka, všimněte si, že je v zimě o dost hladovější. V tomto ročním období je pro každého živého tvora normální mít větší chuť k jídlu a vyžadovat sytější pokrmy. Netýká se to jen těch, co zrovna hibernují. Je i přirozené, že si ukládáme víc tukových zásob. Ty pak “odhodíme” zase s příchodem teplejšího počasí.
V každém ročním období nám podle učení tradiční čínské medicíny prospívá jiná skladba stravy. Čínská dietetika je založená na stravování v souladu s ročními cykly, vyvážení energií Jin a Jang, nároky jednotlivých orgánových okruhů a bere v potaz i tělesnou konstituci. U potravin konzumovaných v daném období hledí nejen na výživovou hodnotu. Bere v úvahu i jejich chuť a termický vliv.
Vzpomeňte si, co v zimě jedli naši předkové. Stačí se vrátit zpět tak o půl století. Ještě naši prarodiče běžně využívali potraviny, které byly v daný čas dostupné nebo se daly bez potíží delší čas skladovat.
To je pravidlo, kterého je třeba se držet v každém ročním období. Sezónní potraviny z oblasti, kde žijeme, nám dodají výživu, kterou právě potřebujeme. I když pulty našich obchodů lákají v zimě na pomeranče, grepy, citrony a mandarinky, zkuste jim odolat. Citrusy právě dosahují plné zralosti v místech, kde vrcholí léto. Jsou tedy sezónním ovocem například pro Brazilce, ale už ne tak pro nás Středoevropany.
V boji s chladem vsaďte na zahřívací potraviny. Dodají tělu potřebnou energii, podpoří jeho obranyschopnost a navíc zrychlí metabolismus.
Brzy sami poznáte, kdy se vám při konzumaci potravin po těle rozlévá příjemné teplo a kdy chlad.
Pečte, vařte, blanšírujte. Zahřívací efekt mají některé potraviny ze své přirozené podstaty, ale zvýšit se dá ještě tepelnou úpravou. Čím déle pokrmy necháte v teple, tím lépe pak prohřejí vás. Posilující jsou dlouho tažené vývary a krémové zeleninové polévky, dušená a pečená jídla z jedné pánve. Příjemné do žaludku jsou teplé obilné kaše, naslano i nasladko. Teplo v těle rozproudí i některé bylinky a štiplavé koření. Přidávejte je do pokrmů podle libosti.
Pořádně okořeněný horký drink vám pomůže sychravé počasí lépe zvládnout.
Pestrá kombinace potravin podle jejich povahy a chuti slouží k doplnění esence, kterou lidské tělo potřebuje. Číňané rozdělují chutě do pěti různých druhů. Kyselé, hořké, sladké, pikantní a slané. Pět chutí ale není omezeno jen na naše smysly. Každá chuť sousta posílá výživu do příslušných orgánů. Proto považují za nutné, mít ve stravě zastoupenou každou z nich.
V zimě se ke slovu dostávají ledviny. Máme pro vás 5 tipů, jak je udržet ve skvělé kondici.
Uši jsou smyslovým orgánem ledvin. V zimních měsících jsou náchylnější na ofouknutí a záněty středouší. Proto udržujte uši v teple. Když máte uši jako led, přiložte na ně dlaně a krouživým pohybem je prohřejte.
V ploskách nohou začíná meridián Ledvin. A ten je dobré pravidelně stimulovat. Pokud máte sedavé zaměstnání, zkuste čas od času vstát od stolu a přešlapovat alespoň na místě. Prokrvení pomůžou masáže plosek nohou.
TČM doporučuje oblékat se podle ročního období, ne podle aktuálního počasí. I chvilkové vyšší teploty můžou být totiž zrádné. Krk, záda a nohy v teple, to je základ. Nezapomínejte proto v zimě na šálu, nátělník a teplé ponožky.
Ideální pro rychlé prohřátí těla jsou solné aroma koupele a masáž. I při výběru bylinek do koupele dejte přednost těm zahřívacím, jako je zázvor a chilli.
Chladem nejvíc trpí bedra, nohy a kolena. Pořiďte si na zahřátí speciální turmalínové pomůcky.
Hřebíček, zázvor, skořicovník, kafr. Čtvero bylin, které prohřejí vaše tělo až na kost.
Protože každý z nás je unikátní bytost, ani horké koupele, turmalín nebo zahřívací jídelníček není univerzálně vhodný pro všechny. Vyhněte se horku a zahřívacím potravinám v těchto případech:
Slunce je naším nejpřirozenějším zdrojem tepla, ale i radosti a tolik potřebného optimismu. Využijte každé šance, kdy si paprsky prorazí cestu mezi mraky a nastavte jim svou tvář.
Andělika čínská kraluje ženským bylinám
26. 8. 2023 4058x přečteno
Co o játrech říká tradiční čínská medicína? A proč jsou tak důležitá?
26. 8. 2023 2752x přečteno
Největší prodejce kvalitních
produktů tianDe
Doprava zdarma při nákupu
nad 1 500 Kč
Dárky k nákupu nad 1 000 Kč
dle vašeho výběru
Pravidelné slevové akce
a soutěže o produkty
Staňte se součástí našeho království
a získejte třetinu království k tomu
Přidejte se do klubu tianDe královen.
Zaregistrujte se a zdarma dostanete
VIP kartičku s tianDe ID, se kterou máte
kdykoliv všechny produkty o 1/3 levnější.